Nu op de radio: Archipel bij nacht

Een Koninklijke onderscheiding aanvragen

Kent u iemand die een lintje verdient? Bijna iedereen zal deze vraag met 'ja' beantwoorden. Nagenoeg iedereen kent in zijn of haar omgeving wel een 'duizendpoot' die in zijn of haar vrije tijd maatschappelijk actief is, zonder daar zelf profijt van te hebben. Vaak zonder eigen belang en in alle bescheidenheid. Deze mensen komen ook in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding, net als ieder ander die bijzondere verdiensten voor de samenleving heeft geleverd.

Ook iemand die in zijn of haar werkkring bijzondere prestaties levert kan worden onderscheiden. Maar dan moeten ze daarvoor wel eerst worden voorgesteld.

Een onderscheiding kan worden uitgereikt tijdens de Algemene gelegenheid (AG), ook wel bekend als de 'lintjesregen' op de dag vóór Koninginnedag. Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin worden mensen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving koninklijk onderscheiden. Ook tijdens een Bijzondere gelegenheid (BG) kan een Koninklijke onderscheiding worden uitgereikt. Dit kan een afscheid, een jubileum of een andere bijzondere gebeurtenis zijn. De gelegenheid moet dan wel betrekking hebben op de geleverde prestaties.

Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding dan wordt u hierbij van harte uitgenodigd. Voor het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding moet u met een aantal zaken rekening houden.

In het kort de stappen in de procedure (zie voor uitgebreide informatie www.lintjes.nl)

  • Er wordt iemand voorgedragen. Dat gebeurt door een persoon, door een vereniging, instelling of bedrijf. In de voordracht moeten alle verdiensten heel precies worden omschreven, voorzien van jaartallen en 'wapenfeiten'. De voordracht moet worden ondersteund door een aantal verklaringen van personen of instellingen.
  • De burgemeester heeft een onderzoeksplicht en beoordeelt de aanvraag. Er wordt uitgegaan van objectieve feiten: jarenlange inspanningen voor een goed doel, het aantoonbaar uitblinken binnen de werkkring en de eventuele gegevens uit de registers.
  • Op basis van het voorstel geeft de burgemeester een advies aan de Commissaris van de Koningin. Dit advies kan positief of negatief zijn. De burgemeester heeft te maken met een doorzendplicht.
  • Ook de Commissaris van de Koningin oordeelt over de voordracht en dient het voorstel vervolgens in bij het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit orgaan brengt een zwaarwegend advies uit aan de betrokken minister. Wanneer die positief beslist, wordt de onderscheiding bij koninklijk besluit verleend.
  • De burgemeester informeert u over de uitkomst van het voorstel.

Op tijd aanvragen
Het spreekt voor zich dat de behandeling van een voorstel veel tijd kost. Het is dan ook belangrijk dat u tijdig in actie komt. Voor de 'lintjesregen' in 2009 moet uw aanvraag vóór 1 augustus 2008 bij de burgemeester ingediend zijn. Voor de uitreiking van een lintje bij een BG moet uw voorstel tenminste zes maanden van tevoren in het bezit van de burgemeester zijn.

Vooraf informeren
Het is verstandig om eerst contact op te nemen met de medewerker kabinetszaken van uw gemeente. Wanneer u in grote lijnen de verdiensten aangeeft kan de behandelend ambtenaar een inschatting maken of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding.

De inhoud van het voorstel
Wilt u voor iemand een Koninklijke onderscheiding aanvragen dan moet u hiervoor een voorstel maken. In uw voorstel moet u uiteraard motiveren waarom u de betrokkene voordraagt. Een eenvoudige opsomming van functies, zonder dat wordt ingegaan op de verdiensten van de betrokkene, is niet toereikend. Dat maakt het immers nagenoeg onmogelijk om tot een weloverwogen advies te komen. In uw motivatie moet u antwoord gegeven op vragen als: welke activiteiten verricht de kandidaat, waarom zijn de verdiensten zo bijzonder, wat is het belang voor de samenleving, in welke perioden is de kandidaat actief geweest, is de kandidaat lokaal, regionaal, landelijk of internationaal actief en is er sprake van een vergoeding voor deze activiteiten. Het voorstel moet ondersteund worden door verklaringen van personen of instellingen, die de bijzondere verdiensten, ook wel 'wapenfeiten' genoemd, nauwkeurig omschreven hebben. U ziet dat er met grote zorgvuldigheid te werk wordt gegaan, want een Koninklijke onderscheiding is echt iets bijzonders.

Heeft u nog vragen?
Een voorstelformulier kunt u aanvragen op het gemeentehuis of downloaden via de website www.lintjes.nl. Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de medewerker kabinetszaken van uw gemeente, telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 0187-608080 of via email: info@dirksland.nl.