Nu op de radio: Koffie met...

Een prik? Zo gepiept!

Samen maken we Goeree-Overflakkee gezonder

Op 24 september 2014 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiedag. Tijdens deze vaccinatiedag vaccineert het CJG 13-jarige meisjes tegen het baarmoederhalskankervirus (HPV). Het doel van vaccineren is om ernstige ziekten te voorkomen en om er uiteindelijk voor te zorgen dat niemand deze ziekten meer krijgt.

De vaccinatiedag vindt plaats in CHG Middelharnis/ De Dillenburg aan de Juliana van Stolberglaan 19, van 13:00 tot 15:00 uur. Klanten zijn persoonlijk uitgenodigd middels een brief.

Voor kinderen is een vaccinatie best spannend. Daarom is er speciaal voor kinderen een website: www.eenprikzogepiept.nl. Want wat is dat eigenlijk, een 'vaccinatie'? Ook u kunt daar meer informatie vinden over de verschillende vaccinaties.

Baarmoederhalskanker (HPV)
De afkorting HPV staat voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Twee HPV-varianten veroorzaken zo'n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. Er zijn twee prikken nodig. Het is belangrijk om de serie af te maken om zo goed mogelijk beschermd te zijn. Omdat het vaccin niet tegen alle typen beschermt, blijft het belangrijk dat vrouwen van 30 jaar en ouder later ook mee doen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, het uitstrijkje. Hiermee wordt onderzocht of een vrouw baarmoederhalskanker heeft. Het uitstrijkje is een aanvulling op de HPV-inenting.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Het Centrum voor Jeugd en Gezin maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk op Goeree-Overflakkee. Het uitvoeren van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Ouders en kinderen kunnen op de verschillende vaccinatiedagen makkelijk en snel een vaccinatie halen. Voor deze vaccinaties worden zij persoonlijk uitgenodigd via een brief. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.