Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Eerste eikenprocessierupsen krijgen nu al brandharen

In de loop van mei kunnen mens en huisdier overlast gaan ondervinden

De eikenprocessierupsen ontwikkelen zich razendsnel in 2014. Begin mei hebben de eerste eikenprocessierupsen al het vierde larvale stadium bereikt. In dit stadium hebben ze de beruchte brandharen. De eikenprocessierups komt ook op Goeree-Overflakkee voor. In de loop van mei kunnen mens en huisdier overlast gaan ondervinden.

De zeer hoge temperaturen in maart en april hebben voor een zeer snelle ontwikkeling van de rupsen gezorgd en voor het vroeg uitlopen van de eiken. In 2013 bereikten de eerste eikenprocessierupsen pas op 12 juni het vierde larvale stadium.

Contact met de brandharen en nesten van deze processierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Vermijd contact
Vermijd elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, zowel bij mensen als bij uw huisdieren.

Bestrijding
De snelle ontwikkeling brengt aanpassing van de bestrijdingsplanning met zich mee. Op basis van de ontwikkeling moeten de bespuitingen in Zuid-Nederland uiterlijk 16 mei afgerond zijn aldus Kenniscentrum Eikenprocessierups. In het noorden van Nederland kan mogelijk een aantal dagen langer gespoten worden. Bespuiten van bomen waar rupsen in het vierde stadium zijn brengt risico's van verwaaiing van brandharen met zich mee.