Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Eerste exemplaar film Kwade Hoek uitgereikt

Foto

Beheerder Gert de Groot van Natuurmonumenten reikte dinsdag 15 juni 2010 het eerste exemplaar van de DVD 'Gedragen door de wind' aan de burgemeester van gemeente Goedereede. De film is van de hand van Natuurmedia, gemaakt door documentairemaker Rolf Roos. 

In 'Gedragen door de wind' staan de vogels en flora van het natuurreservaat de Kwade Hoek op Goeree centraal. De film is rijk aan schitterende beelden van onder andere de lepelaar, wulp, kluut, zilverreigers en vooral van roofvogels. Een film die laat zien dat de combinatie van een rijke natuur en een groeiende kust ook in tijden van klimaatverandering goed mogelijk is.

Het is een hommage aan dynamiek van de kust en haar planten en dieren, vlak onder de rook van de havens van Rotterdam en de windmolens op de deltawerken. Een decor dat contrastrijk in beeld wordt gebracht zonder er belerend commentaar aan te verbinden.

De Kwade Hoek is een in de delta gelegen natuurgebied met als bijzondere eigenschap dat ondanks de zeespiegelstijging het land sneller groeit dan de zee rijst. Dit is een gevolg van een gunstige aanvoer van zand en de ligging net buiten de deltadammen van het Haringvliet. Het reservaat wordt door een samenspel van zee, zand en stroming elk jaar groter.

Natuur heeft er de vrije teugel. Zo is er is een natuurlijke overgang tussen zout en zoet en een uitzonderlijke rijkdom aan vogels. De film toont de stadia waarlangs zich het duin ontwikkeld: van vloedmerk en zeer jong duin tot rijk struweel met nachtegalen. Soorten waar Goeree in uitblinkt zoals de schorzijdebij, zeevenkel en zeealant komen in beeld.

In de documentaire staat de vraag centraal hoe de vogels met en van elkaar leven. Roofvogels, zoals kiekendieven en sperwers, hun onderlinge verhouding en de concurrentie met kraaien vormen de climax in de documentaire. Het bevat unieke beelden van conflicten tussen slechtvalk en buizerd, sperwer en buizerd, tussen bruine en blauwe kiekendieven. Conflicten waarbij slechts zelden gewonden vallen maar waardoor de verhoudingen worden beslecht. Zwarte kraaien blijken ook hier in groepsverband effectief in staat om een roofvogel op jacht te hinderen. En door roofvogels geslagen prooien te roven. Dat maakt ze in de film niet tot winnaars, noch de roofvogels tot verliezers.

De kijker maakt kennis met een fantastisch gebied waarin de natuurkrachten het mogelijk maken de zeespiegelstijging bij te benen en waar vogels op vele manieren aan hun trekken komen.