Eilandelijke Veteranendag 2010

Foto

Zaterdag 19 juni 2010 werd in De Staver te Sommelsdijk de eilandelijke Veteranendag georganiseerd. Hiermee werd tegemoet gekomen aan de wens van op Goeree-Overflakkee wonende veteranen die niet in de gelegenheid waren om de Nationale Veteranendag (26 juni) bij te wonen. Veteranen vinden het belangrijk dat zij niet worden vergeten. Ieder jaar september werden de gevallen veteranen herdacht in een van de vier gemeenten. Vorig jaar is besloten de waardering voor onze veteranen gestalte te geven tijdens een eilandelijke Veteranendag.

Nationale Veteranendag
In Den Haag vond op 26 juni 2010 de Nationale Veteranendag plaats. Het hoofddoel van de Nederlandse Veteranendag is het verkrijgen van meer bekendheid over en waardering voor onze veteranen. Naast de Tweede Wereldoorlog-, Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea-veteranen, kent Nederland ook veel 'jonge' veteranen. 'Jonge veteranen' zijn ingezet bij internationale vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan.

Eilandelijke Veteranendag
Door het ouder worden van de veteranen en het gegeven dat zij dikwijls niet meer in staat zijn de reis naar Den Haag te maken en de marsafstand af te leggen, hebben veel gemeenten in Nederland besloten tot het organiseren van een plaatselijke Veteranendag. De gemeentebesturen van Goedereede, Middelharnis, Oostflakkee en Dirksland wilden graag een bijdrage leveren aan de beoogde waardering voor eilandelijke veteranen, door een eilandelijke Veteranendag te organiseren.

Tijdens deze bijeenkomst voerden enkele sprekers, waaronder burgemeester Zevenbergen van Middelharnis, mevrouw Cloo van het Veteraneninstituut en de heer Kuin als ‘jonge' veteraan, het woord en werd een korte herdenking gehouden bij Het Prieel.

Kijk voor een fotoverslag op www.digidamco.nl