Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Eindrapport locatiestudie duurzame glastuinbouw gereed

'Economisch sterk en concurrerend', 'ruimtelijke kwaliteit', 'kansen voor duurzaamheid' en 'leefbaarheid en vitaliteit'. Dat zijn de vier thema's om te kiezen voor Oostflakkee of Kaag en Braassem als compensatiegebied voor duurzame glastuinbouw. Dit staat in het eindrapport dat onderzoekbureau Royal Haskoning op 12 oktober heeft aangeboden aan Gedeputeerde Staten en beide gemeenten.

 Het rapport doet geen uitspraak over een definitieve locatie. Daarover beslissen Provinciale Staten op 27 januari. Het college van Gedeputeerde Staten behandelt het rapport op 10 november. Hieraan voorafgaand zullen de gemeenteraden van Kaag en Braassem op 15 oktober en van Oostflakkee op 27 oktober, door de provincie worden gehoord.

Thema's
Het eindrapport doet zelf geen uitspraak over de locaties, maar vergelijkt de twee locaties met elkaar aan de hand van vier thema's. Het is uiteindelijk aan de politiek om te bepalen welk aspect bij de locatiekeuze de doorslag zal geven. De vier thema's zijn:

* Economisch sterk en concurrerend waarin de nadruk ligt op de thema's economie, infrastructuur en bereikbaarheid en financiën.
* Ruimtelijke kwaliteit waarin de nadruk ligt op het thema omgevingskwaliteiten (inclusief de onderdelen verkaveling en lichthinder uit het thema duurzaamheid).
* Kansen voor duurzaamheid waarin de nadruk ligt op de aspecten energie en CO2 en water.
* Leefbaarheid en vitaliteit waarin de nadruk ligt op de glastuinbouw als nieuwe economische drager.
* Het onderzoek is in beide gemeenten begeleid door een begeleidingsgroep onder voorzitterschap van gedeputeerde Van Dijk. In de groepen zijn onder meer vertegenwoordigd de provincie, gemeente, de milieu- en natuurbeweging en de landbouw.

Teeltareaal op peil houden
In het provinciaal coalitieakkoord 2007-2011 is vastgelegd dat 5.800 hectare glastuinbouw een kritische ondergrens is voor een economisch krachtige en innovatieve glastuinbouwsector in Zuid-Holland. Op dit moment bedraagt het aantal hectares 5.350. Zonder compensatie zal door sanering, herstructurering, woningbouw en landschapsontwikkeling het aantal hectares teruglopen tot 5.150 in 2011. De provincie wil 400 hectare compenseren in Oostflakkee of Kaag en Braassem en voert collegiaal overleg met Noord-Holland over 250 hectare in de Haarlemmermeer.

Meer informatie over de locatiestudie, het eindrapport en een samenvatting daarvan is te vinden op www.zuid-holland.nl/glastuinbouw.