Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Energiezuinig wonen

logoisgoDe afgelopen tijd zijn er meerdere financiële regelingen gelanceerd die het voor particulieren en corporaties goedkoper maken hun woningen te verbeteren. De gemeenten en het ISGO willen consumenten en professionals stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen en zetten de regelingen voor u op een rij.

De verschillende regelingen kunnen met elkaar en met bestaande regelingen gecombineerd worden. Zo kan een aanzienlijk financieel voordeel ontstaan.

Voor consumenten gaat het om de volgende regelingen:

  • De subsidieregeling maatwerkadvies
    Een maatwerkadvies biedt direct inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in een woning, wat deze kosten en welke besparing daarmee mogelijk is. Aanvragen van deze subsidie is mogelijk via www.senternovem.nl/maatwerkadvies. De subsidie is bedoeld voor eigenaar-bewoners. De aanvrager ontvangt eenmalig maximaal 200 euro wanneer hij een maatwerkadvies laat uitvoeren. Wanneer maatregelen uit het maatwerkadvies worden genomen en zorgen voor een energiebesparing van 20-30%, kunt u tot maximaal 750 euro subsidie krijgen. Voor meer informatie kunt u bellen naar Senternovem: (038) 455 33 22.
  • Btw-verlaging voor vloer- dak- en gevelisolatie
    Het btw-tarief voor het laten plaatsen van vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen wordt verlaagd van 19% naar 6%. De woningen moeten ouder dan twee jaar zijn. Meer informatie is te vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl of bel naar ‘meer met minder': 0900-1009009.
  • Het energiebesparingskrediet (groen lenen) voor eigenaar-bewoners
    Het Rijk staat garant voor leningen ten behoeve van energiebesparende maatregelen in woningen. Door deze garantstelling is de rente van de lening laag. Meer informatie is beschikbaar op www.vrom.nl (zoek op ‘maatregelen energiebesparing').
  • De subsidieregeling isolatieglas
    Eigenaar-bewoners die isolatieglas laten plaatsen kunnen via www.meermetminder.nl een waardebon aanvragen. De waardebon kan worden ingeleverd bij de glaszetter die vervolgens de korting verstrekt. Er dient minimaal 5 m2 glas te worden geplaatst. De subsidie bedraagt maximaal 20 procent van de kosten met een maximum van 1100 euro (inclusief BTW). De regelingwordt officieel pas per 1 oktober 2009 opengesteld, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2009. Voor meer informatie kunt u bellen naar ‘meer met minder': 0900-1009009.

Voor zakelijke verhuurders en woningcorporaties gaat het om de volgende regeling:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
    De EIA is een fiscale regeling. Verhuurders kunnen investeringen in energiebesparing aftrekken van de vennootschapsbelasting. Dit levert een kostenbesparing op van gemiddeld 11%. Voorwaarde is dat het energielabel van een woning twee stappen beter wordt of minimaal B wordt. Meer informatie is te vinden op www.senternovem.nl/eia of bel naar (038) 455 33 22.

Bestaande regelingen
Al deze regelingen komen bovenop de bestaande subsidieregelingen, zoals de subsidieregeling Duurzame warmte voor bestaande woningen gebouwd voor 1 januari 2008. Daarmee kunnen woningbezitters subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en microwarmtekrachtinstallaties. Meer informatie is te vinden op www.senternovem.nl/duurzamewarmte of bel naar (038) 455 33 22.