Nu op de radio: Archipel bij nacht

Erepenning voor voorzitter Schaakvereniging Oostflakkee

Burgemeester Huub van der Meer heeft woensdag 17 oktober 2012 een gemeentepenning uit mogen reiken aan de heer Wijnands, voorzitter van de Schaakvereniging Oostflakkee. De heer Wijnands was op 9 september 2012 25 jaar voorzitter van de schaakvereniging Oostflakkee.

De schaakvereniging is een kleine club, maar onder de bezielende leiding van de heer Wijnands draait deze club al jaren mee in de eerste klasse van de Rotterdamse Schaakbond. De heer Wijnands speelt zelf in het tweede team (vierde klasse).

Zijn capaciteiten als voorzitter worden binnen de club dan ook hoger aangeslagen dan zijn schaaktalent. De vereniging is onder zijn leiding al die tijd geheel selfsupporting gebleven; de club draait namelijk zonder subsidie. Wanneer het financieel noodzakelijk is, gebruikt de heer Wijnands zijn door de jaren opgedane ervaringen als vertegenwoordiger, om een bedrijf over de streep te trekken voor een donatie aan de clubkas.

De heer Wijnands heeft door de jaren heen honderden kinderen op de club schaakonderwijs gegeven. Hoewel hij deze taak geprobeerd heeft over te dragen, is hij nog vaak de man die de jeugd de eerste beginselen van het schaken bijbrengt. Hij wordt in Oude-Tonge vaak gezien als "die meneer van het schaken". Verder is de heer Wijnands mede initiator geweest van het schoolschaaktoernooi van Oostflakkee. Dit toernooi is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement op het eiland. Daarnaast heeft hij vele jaren deel uitgemaakt van de organisatie van het schaakkampioenschap van Goeree-Overflakkee.

De heer Wijnands is een van de inwoners die zich actief inzet voor een vereniging binnen de gemeente Oostflakkee. Om die reden verraste burgemeester Van der Meer op 24 oktober de heer Wijnands op een reguliere speelavond met een erepenning van de Gemeente Oostflakkee.