Nu op de radio: Archipel Love Songs

Evaluatie jaarwisseling Oostflakkee positief

Op maandag 25 januari 2010 bespraken gemeente Oostflakkee, politie, brandweer, beveliging en organisatoren van feesten de nieuwjaarsnacht van 2010. De uitkomst hiervan was overwegend positief. De nacht verliep relatief rustig en de aanwezigen concludeerden dat dit mede komt door een goede voorbereiding door en samenwerking met de betrokken partijen.

Al geruime tijd voor de jaarwisseling begon men in de gemeente Oostflakkee al met de voorbereidingen. Zo is er meerdere malen overleg gevoerd met de betrokken partijen om een gezamenlijke strategie te bepalen. Op die manier werden alle zaken op elkaar afgestemd en kon iedereen vanuit zijn of haar deskundigheid een bijdrage leveren aan het goede verloop van de avond en nacht.

Evaluatie
Tijdens de evaluatie waren nagenoeg alle partijen die in het voortraject betrokken waren, aanwezig om hun visie op de jaarwisseling te geven. Waarnemend burgemeester Jan Heijkoop gaf tijdens de evaluatie aan blij te zijn dat de samenwerking en voorbereidingen de gehoopte resultaten heeft opgeleverd. Per kern werd doorgenomen hoe de jaarwisseling was verlopen en wat een ieders inbreng hierbij was.

Den Bommel
Wederom is de oud- en nieuwviering in Den Bommel erg rustig verlopen. Van de stookcontainer, waarin legaal mocht worden gestookt, is nauwelijks gebruik gemaakt. Ook elders in het dorp is niet gestookt. Het was wederom een van de weinige dorpen op het eiland waar geen incidenten zijn geweest. "Een compliment waard", aldus de waarnemend burgemeester.

Achthuizen
Van de stookcontainer is goed gebruik gemaakt. Veel inwoners kwamen een kijkje nemen in het café aan de Achthuizensedijk, die open was tijdens de Nieuwjaarsnacht. Er is één aangifte geweest van vernieling van een fiets.

Ooltgensplaat
Voor het tweede jaar is hier door de jeugd van het dorp een feest georganiseerd. Voor het eerst was dit naast supermarkt Golff. Hoewel omwonenden vooraf sceptisch waren over de locatie, bleek men achteraf juist erg tevreden over het verloop van het feest. De gemeente is erg blij met de medewerking die de omwonenden aan het feest gaven. Ook naar de mening van de organisatie en de andere betrokkenen is het feest beter verlopen dan vorig jaar. De samenwerking tussen organisatie, politie en beveiliging was hierin een succesfactor. Van de enige vernieling die werd gepleegd, kon direct proces-verbaal worden opgemaakt omdat de dader meteen werd ingerekend.

Oude-Tonge
Als vanouds is er aan de Kaai een tentfeest georganiseerd door OJC. Dit is rustig verlopen. In Oude-Tonge waren er, naast het vuur in de stookcontainer, nog wat andere branden. De brandweer en de politie hebben hierover contact gehouden en gehandeld zoals de situatie dat op dat moment vereiste. Zo is het vuur aan de Melkweg gecontroleerd uitgebrand, en niet geblust.

Algemeen
De onderlinge communicatie tussen de partijen is over het algemeen goed verlopen. De feesten in Ooltgensplaat en Oude-Tonge zorgden ervoor dat de politie haar handen vrij had om in de dorpen te surveilleren. "Een positieve ontwikkeling", aldus de wijkagent.

Schade
Sinds de samenwerking tussen gemeente, brandweer, politie, beveiliging en organisatoren valt de schade lager uit. Dit jaar was er nog geen € 1.000,- schade. Een historisch laag bedrag.

"Al met al een positieve nacht", aldus waarnemend burgemeester Jan Heijkoop, "deze opzet is zeker voor herhaling vatbaar". Als afsluiting van de evaluatie bedankte hij de aanwezigen voor hun inzet voor, tijdens en na de jaarwisseling.