Nu op de radio: Muzikale Hartewensen

Extra patrouilles en bebording op stranddeel Ouddorp

In week 33 - 2008 kwamen er twee mensen met laag water vast te zitten op het strand van Ouddorp. De mensen zaten vast in een zwin tussen kilometerpaal 11,25 en kilometerpaal 12,25. Dit betreft dus 1 kilometer van het in totaal 22 kilometer Ouddorpse strand, wat gelegen is tussen strandopgang Westerweg en strandopgang Langedijk.

Deze stroomgeul die plaatselijk 20-80 centimeter diep is, is gevuld met klei en modder waardoor het strand soms moeilijk te belopen is. Naar aanleiding daarvan treft de gemeente Goedereede aanvullende maatregelen op het strand van Ouddorp. Dit betreft extra patrouilles en de plaatsing van extra borden.

Ondanks de waarschuwingsborden die op het strand staan, kwamen de afgelopen week twee strandbezoekers vast te zitten in het zwin op het strand tussen kilometerpaal 11,25 en kilometerpaal 12,25. Dit zwin vormde zich door een combinatie van een rustige winter en een oostenwind in het voorjaar. In het water wat achterblijft tussen de getijdenwisseling bezinken er lichte klei- en algdelen. De modderlaag die hierdoor ontstaat, kan plaatselijk 20-80 centimeter diep zijn.

Om dit fenomeen tegen te gaan vormde de gemeente Goedereede met behulp van bulldozers extra geulen naar de zee. Deze geulen, die op sommige plaatsen zelfs 50 meter breed zijn, zorgen voor een betere doorstroming van het water. Mogelijk worden hierdoor de kleidelen op een natuurlijke manier afgevoerd richting de zee. Plaatselijk is er echter nog modder aanwezig.

Vooral strandbezoekers die vanaf de laagwaterlijn richting de duinen lopen, kunnen in het zwin vast komen te zitten. Al vroeg in het voorjaar plaatste de gemeente Goedereede waarschuwingsborden. Momenteel zet de gemeente Goedereede extra patrouilles in om de strandbezoekers te waarschuwen voor het zwin. Bovendien breidt de gemeente het aantal waarschuwingsborden uit. Met deze maatregelen wil de gemeente herhaling van deze gebeurtenissen beperken.

Ter verduidelijking: Bij hoogwater stroomt het zwin vol. En de problematiek doet zich met name dus voor bij laagwater. De gemeente adviseert daarom om bij laagwater op het betreffende stranddeel langs de hoogwaterlijn te lopen.

In overleg met Rijkswaterstaat en Waterschap Hollandse Delta zoekt de gemeente Goedereede naar een passende oplossing van dit probleem.