Nu op de radio: Archipel Love Songs

Familie van mei-vliegers onthullen informatiepaneel

Foto behorende bij Familie van mei-vliegers onthullen informatiepaneel
Foto behorende bij Familie van mei-vliegers onthullen informatiepaneel
Foto behorende bij Familie van mei-vliegers onthullen informatiepaneel

Zaterdag 10 mei 2014 was het 74 jaar geleden dat ook Nederland betrokken raakt in de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsgeweld kan op die dag helaas al ervaren worden op Goeree-Overflakkee. Kort na de middag worden de inwoners van Sommelsdijk opgeschrikt door het geluid van vliegtuigmotoren en ratelende mitrailleurs. Een Fokker tweedekker van het type C.V. met nummer 614 wordt zwaar beschoten door enkele Duitse jachtvliegtuigen.

De Hollandse vliegeniers hebben geen schijn van kans en besluiten tot een noodlanding op een perceel grond aan de Proostweg, destijds nog de Davidsweg geheten. Wonder boven wonder weten de beide jonge mannen, piloot sergeant vlieger Klaas Zwarthoed en luitenant-waarnemer Willem Meulkens, hun toestel heelhuids te verlaten. Voor hun is de strijd in de mei-dagen echter voorlopig voorbij want de Nederlandse luchtstrijdkrachten konden na de verliezen van die 10de mei nauwelijks nog weerstand bieden aan de Duitse overmacht. Beide mannen kunnen na de demobilisatie naar huis terug waarna ze betrokken raken in het verzet.

De stichting WO2GO heeft over dit voorval een informatiepaneel geplaatst aan de Proostweg te Sommelsdijk (T-kruising van de Proostweg en de Poppendamseweg). Zaterdagmiddag 10 mei 2014 werd dit paneel door familieleden van de inmiddels overleden vliegeniers onthuld.