Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Fanfareorkest De Hoop opnieuw landskampioen

Foto

Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam mag zich sinds zaterdag 6 december 2008 landskampioen noemen. Het orkest nam in Muziekcentrum Enschede deel aan een concours van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM).

De Stellendammers kwamen uit in de hoogste afdeling - de concertafdeling - en behaalden de meeste punten van alle KNFM-concoursen die dit jaar plaatsvonden: 92,5 punten.

De Hoop nam voor het eerst deel in de concertafdeling. Heel wat jaren kwam de vereniging uit in de afdeling eerste divisie. Na het behalen van acht landstitels in deze afdeling was het orkest toe aan een nieuwe uitdaging in de concertafdeling. De opdracht: een programma naar eigen keuze neerzetten van 45 minuten.

De Hoop koos ervoor drie werken te laten horen: 'To Vega and Back' van Maarten Spruijt, 'The Legend of the Flying Dutchman' van Martin Ellerby en 'Waterman' van Maurice Hamers, een speciaal voor De Hoop gecomponeerd muziekstuk. Dirigent Arie Stolk kreeg deze compositie aangeboden tijdens het jubileumconcert in 2006, voor zijn 25-jarig dirigentschap bij De Hoop. Het werk 'Waterman' beeldt de overgangsfase uit waar we ons astrologisch gezien in bevinden: de overgang van het achter ons liggende ruim tweeduizend jaar durende Vissentijdperk naar het Watermantijdperk.

Er ging een intensieve periode aan het concours vooraf. Drie grote werken moesten in relatief korte tijd worden ingestudeerd. De componisten Martin Ellerby en Maurice Hamers brachten Stellendam een bezoek om met orkest en dirigent te repeteren, hun intenties duidelijk te maken en daarmee de premières van hun werken voor te bereiden.

Tussen de voorbereidingen door vonden er ook nog eens cd-opnames plaats, voor twee cd's. Kort voor de zomerstop heeft fanfareorkest De Hoop een cd opgenomen voor Muziekuitgeverij Bronsheim met de titel 'Tarass Boulba'. Deze uitgeverij geeft cd's uit waarop hun nieuwste werken worden gepromoot, vertolkt door gerenommeerde orkesten. In april werd De Hoop hiervoor benaderd; een grote eer. En dus werd besloten de uitdaging aan te gaan, wat betekende dat er in korte tijd twaalf werken ingestudeerd moesten worden.

Eind november 2008 vond het laatste opnameweekend plaats voor een nieuwe eigen cd van De Hoop. Aan deze cd wordt momenteel de laatste hand gelegd en op 10 januari 2009 vindt de cd-presentatie plaats tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert van De Hoop in de sporthal van de Dorpstienden in Ouddorp. Alleen heeft dit traditionele concert nu een speciaal randje. Naast de oren kunnen bezoekers ook hun ogen goed de kost geven, want er zal een foto-expositie te zien zijn. Muziek en beeld hebben alles met elkaar te maken. De cd-hoes van de dan gloednieuwe cd is gebaseerd op één van de tentoongestelde foto's.

Aan leden van fotoclub De Rarekiek werd gevraagd een foto te maken na het lezen van de beschrijving van het muziekwerk 'Waterman' van Maurice Hamers. De oproep leverde 134 foto's op. De fotoclub maakte een selectie van vijftig foto's. Deze vijftig foto's zijn tijdens het presentatieconcert te bewonderen in grote lijsten. Na het concert zal de expositie rondtrekken over het hele eiland. Fotograaf Gijs van Gent koos uit de selectie van vijftig foto's de beste drie. Dirigent Arie Stolk en componist Maurice Hamers kozen uiteindelijk de foto die te zien zal zijn op de cd-hoes.

Op de cd staan onder meer de werken die De Hoop afgelopen zaterdag uitvoerde, maar ook schitterende filmmuziek. Dat belooft wat als we de afgelopen zaterdag geschreven juryrapporten van de heren Goorhuis, Jongen en Tuinstra erbij pakken. Een kleine greep uit de loftuitingen: "Zeer uitgebalanceerd orkest met een prachtige homogene klank. Technisch zeer beheerst en verzorgd spel. Een perfecte machine zonder haperingen." "Wat me bij zal blijven is de zeer goede kwaliteit van het orkest in al zijn onderdelen. Een prachtig stuk klankcultuur. Technisch tot vrijwel alles in staat." "Een voortreffelijke uitvoering, waarvoor bewondering past."

In de voorverkoop en tijdens het presentatieconcert kost de nieuwe cd van De Hoop 10,00 euro. Na het concert 12,50 euro. De cd is te bestellen via de website www.fanfaredehoop.nl of via voorzitter Johan Jansen via het telefoonnummer 0187-492207.