Nu op de radio: Koffie met...

Feestelijke opening Leespunt Ooltgensplaat

Foto

Op dinsdag 12 mei 2009 opende wethouder Petra 't Hoen van de gemeente Oostflakkee officieel het Leespunt in Verenigingsgebouw 't Centrum in Ooltgensplaat. De oorspronkelijke bibliotheekvestiging in Ooltgensplaat moest aangepast worden om te voldoen aan de eisen van het hedendaagse bibliotheekwerk.

Het bibliotheekgebouw was hiervoor niet langer geschikt. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta heeft daarom samen met de gemeente Oostflakkee naar een locatie gezocht waar veel mensen komen, om de bibliotheek dichtbij te houden voor inwoners die afhankelijk zijn van een voorziening in de kern.

Opening
In het nieuwe Leespunt kwamen vrijwilligers en personeel van de bibliotheek, (toekomstige) leners en wethouder Petra 't Hoen van de gemeente Oostflakkee bijeen om het Leespunt officieel te openen. In haar speech gaf de wethouder aan blij te zijn met de realisatie van het Leespunt. Zij benadrukte hoe belangrijk lezen is en dat je al lezend de wereld kunt leren kennen. Ook bij het niet kunnen lezen en laaggeletterdheid waar nog steeds een taboe op rust en dat bestempeld kan worden als een handicap, is (leren) lezen enorm belangrijk. De bibliotheek kan daar een grote rol in spelen.

De wethouder gaf ook aan dat er een verandering heeft plaatsgevonden in het landelijke bibliotheekwerk, dat vanzelfsprekend ook zijn uitwerking heeft gehad op Oostflakkee. De bibliotheek is al lang niet meer alleen een plaats voor het lenen van boeken, maar is een verzamelplaats van informatie geworden. Aspecten als internet, film, muziek, ontmoeting en onderwijs zijn allemaal zaken waarvoor je terecht kunt in de bibliotheek. De wethouder gaf tot slot aan enorm trots te zijn op het Leespunt in Ooltgenplaat dat met de inzet van personeel en vrijwilligers van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zo mooi geworden is.

Leespunt
De verhuizing van de oorspronkelijke bibliotheekvestiging naar Verenigingsgebouw 't Centrum heeft geresulteerd in een Leespunt, waar met een steeds wisselende collectie, aan de wensen van de leners in Ooltgensplaat tegemoet wordt gekomen. De collectie is toegespitst op kinderen tot ongeveer 12 jaar en inwoners die aan de kern gebonden zijn. Naast het Leespunt in Ooltgensplaat, zijn er binnen de gemeente Oostflakkee ook Leespunten te vinden in Achthuizen (in 't zaaltje voor volwassenen en in Rooms-Katholieke basisschool De Achtsprong voor kinderen) en in Den Bommel (in 't Westerlicht voor volwassenen en in Openbare Basisschool Ollie B. Bommel en Christelijke Basisschool Het Kompas voor kinderen). Daarnaast is er in Oude-Tonge een bibliotheek die voor iedereen toegankelijk is.

Openingstijden en boeken reserveren
Het Leespunt in Ooltgensplaat is geopend op:
maandag van 19:00 tot 20:00 uur;
dinsdag van 14:00 tot 16:00 uur;
donderdag van 14:00 tot 16:00 uur.
Wenst u een boek dat niet in het Leespunt is? Het kan gemakkelijk aangevraagd worden via de catalogus op www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl. Ophalen en inleveren kan in het Leespunt. De bibliotheekmedewerker helpt u daar graag bij. Ook de nieuwste tijdschriften zijn er te vinden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de bibliotheek via info@bibliotheekzuidhollandsedelta.nl of via 0187-667744.