Nu op de radio: Archipel bij nacht

Feestelijke opening VMBO 10 jaar

Foto

"Het vmbo is samen met het mbo hofleverancier van vakmensen. Zij zijn van groot belang voor onze economie." Zo sprak staatssecretaris Marja van Bijsterveld tijdens de opening van de festiviteiten rond het 10-jarig bestaan van het VMBO. Hierbij ook aanwezig een 30-tal leerlingen van het Edudelta College Middelharnis.

Dit gebeurde maandagmiddag 12 oktober 2009 in Studio 21 op het mediapark te Hilversum. De leerlingen van het Edudelta College te Middelharnis waren, samen met leerlingen van vier andere VMBO scholen, uitgenodigd om hier hun opleiding en mogelijkheden te presenteren.

Het Edudelta College Middelharnis deed dit met een prachtig overzicht van haar zes onderwijswerelden en genoot van de belangstelling van de vele genodigden en andere scholen. Hun drie 'technische werelden' deden dit met verve in 'wedstrijdverband'. Ook staatssecretaris van Bijsterveld bezocht de presentatie van het Edudelta College en complementeerde de leerlingen en hun docenten met de uitvoering hiervan. Bij de wereld Bouwen & Wonen monteerde ze zelf een bloemenkorf die de leerlingen van Natuur & Leefomgeving prachtig voor haar vulden (zie foto).

De wereld Mobiliteit & Machines hield een wedstrijdje 'bandenwisselen'. Energie & Constructie deed dit met twee unieke groene energiefietsen. Omgebouwde spinfietsen waarop al trappend energie wordt opgewekt en waarmee de deelnemer zelf aan den lijve ondervindt het grote verschil in energie-opname tussen zeven nieuwe ledlampen en zeven halogeenlampen (met de bekende gloeidraad).

De wereld Toerisme & Recreatie zorgde voor entertainment rondom deze feestelijk presentatie. Voedsel & Gezondheid bood de belangstellenden een hartig hapje aan. Rondom de presentatie gebruikte men de slogan: VMBO'er laat je talenten zien. Dit is ook de titel van de landelijke SKILLS beroepenwedstrijd op 4, 5 en 6 maart 2010 in de Ahoy te Rotterdam. De organisatie van Skills Talents stond het Edudelta College tijdens de presentatie te Hilversum met raad en daad bij. De leerlingen uit Middelharnis hebben hun presentatie als een opmaat naar deze wedstrijden gezien en hopen ook dit jaar daar weer succesvol aan deel te nemen.

Rond 21:00 uur waren de leerlingen, na een enerverende dag, weer thuis. Moe, maar voldaan en een fijne ervaring rijker. Met diverse vervolgactiviteiten zal het Edudelta College dit schooljaar positief de aandacht blijven vestigen op het VMBO als opvolger van het vbo en mavo en dit in het kader van 'VMBO 10 jaar'. Hierin verlaten landelijk zo'n 100.000 mensen het VMBO met een diploma. Veruit het grootste deel van hen vervolgt de opleiding op MBO-niveau. Een brede opleiding waarvan het Edudelta College zelf veel in huis heeft, evenals de tussenvorm 'VM2'. Binnen Edudelta 'Talent 2 Work' genaamd. Een MBO (niveau 2) opleiding die aansluitend áán en in een doorlopende leerlijn mét het VMBO straks ook in Middelharnis gevolgd kan worden.