Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gedeputeerde Evertse bezoekt Leader Zuid-Hollandse Eilanden

Foto

Op woensdag 1 april 2009 bezocht de heer J. Evertse, Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, de plaatselijke groep van Leader Zuid-Hollandse Eilanden. De Leader groep Zuid-Hollandse Eilanden is door de minister van LNV aangewezen voor de uitvoering van de Leader-as van het Nederlandse Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP2), met name gericht op leefbaarheid en economie van het platteland.

De samenwerking tussen de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne Putten werd op een bijzondere manier vertolkt door Rene Mijnders, die een aantal van zijn gedichten voordroeg. Rene Mijnders is lid van de Reizende Dichters op Goeree-Overflakkee en riep met zijn landschapsgedichten treffend de sfeer op van de eilanden.

Gedeputeerde Evertse kwam naar het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp, een van de projecten gerealiseerd met onder meer Leader gelden. Hij werd daar hartelijk ontvangen door de voorzitter van de groep P.E. de Jong, burgemeester van Westvoorne. De samenwerking tussen de provincie en de Leadergroep is positief en dit werd bij dit bezoek bevestigd. Mellany Vonk van de Commissie Hoeksche Waard presenteerde een nieuw project in het fietsroutenetwerk, de kunstpicknickplaats 'Onderdak'. Opgemerkt werd dat het goed mogelijk zou kunnen zijn dergelijke kunstpicknickplaatsen ook op Voorne Putten en Goeree-Overflakkee te realiseren. Vanuit Goeree-Overflakkee werd de Leaderbijdrage aan de ruiterroutes toegelicht door Anne Marijke Elema (ISGO).

In de periode 2000-2006 werden 25 projecten gehonoreerd met een totale waarde van 2 miljoen euro, waarvan 0,8 miljoen euro Leaderbijdrage. Vanaf 2007 zijn inmiddels 19 projecten in aanmerking gekomen voor subsidie met een totale waarde van ruim 0,9 miljoen euro waarvan de helft Leaderbijdrage. Ook de provincie draagt aan deze projecten 0,2 miljoen euro bij.

De plaatselijke groep, een brede vertegenwoordiging uit de samenleving, adviseert bij projecten gericht op plattelandsvernieuwing in het kader van landbouw, biodiversiteit, cultuurlandschappen, cultureel erfgoed, recreatie en toerisme. De Leadergroep ontwikkelt zich langzamerhand tot een regionaal kennisnetwerk, omdat ervaringen op de drie eilanden kunnen worden uitgewisseld.

Tot nu toe zijn op de Zuid-Hollandse Eilanden zo'n 40 projecten gerealiseerd met Leadergelden. Ook gemeenten, het waterschap, de provincie en initiatiefnemers investeren in deze projecten. Het secretariaat van de Leadergroep is gevestigd in Het Diekhuus (Middelharnis) en wordt verzorgd door Piroska de Mos, voor informatie kunt u contact met haar opnemen via 0187-482400.