Nu op de radio: Muzikale Hartewensen

Geld voor extra zand op strand Brouwersdam

De provincie Zuid-Holland trekt € 75.000 uit voor extra zand op het strand van Brouwersdam bij Goeree-Overflakkee. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Ook de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, de provincie Zeeland en een aantal ondernemers trekken hiervoor geld uit. Het gaat om een totaalbedrag van € 250.000.

De samenwerkende partijen willen hiermee Rijkswaterstaat overhalen om op de Brouwersdam aan de slag te gaan. Extra zand zorgt ervoor dat de zandplaat weer zo groot wordt als ongeveer 10 jaar geleden.

De initiatiefnemers willen van de Brouwersdam een (inter)nationale hotspot voor dag- en verblijfsrecreatie maken. Het behouden en vergroten van dit strand draagt hier aan bij. Het bedrag dekt een deel van de meerkosten. Deze ontstaan door het zand niet onder water aan te brengen, maar op het droge strand. Alleen als Rijkswaterstaat het aanbod accepteert, komt er 500.000 m3 vrij voor het strand van de Brouwersdam.

Het aanbrengen van extra zand is een tijdelijke oplossing. De partijen willen een structurele en duurzame oplossing voor de strandafslag, als de getijdencentrale in 2020 wordt gerealiseerd.