Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Geld voor noodzakelijk onderhoud Diekhuus Middelharnis

Bijna tien jaar aan vergaderingen, verschillende wethouders die hun tanden erop stuk beten, uren aan discussies en veel aanpassingen: het Diekhuus dossier in een notendop. Maar ondanks al deze moeite kwam er op de valreep voor de herindeling niet meer dan 800.000 euro vrij voor noodzakelijk onderhoud aan het Diekhuus in Middelharnis.

Op de raadsvergadering van donderdag 27 september 2012 werd dit voorstel gedaan door het college en de politieke partijen gingen hiermee tijdens de gemeenteraadsvergadering op 3 oktober 2012 akkoord. Het budget van acht ton was vastgesteld in de begroting van 2012 en door de financiële situatie van de gemeente is er simpelweg op dit moment niet meer geld dan dat voor een verbouwing.

Kater
Het dossier wordt doorgegeven aan de nieuwe gemeente die zich mag buigen over het Diekhuus, tot ongenoegen van diverse partijen. Zo stelt Kees van Dam namens de SGP dat het ontbrak aan een sterk college om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. "Vanavond ligt er na al die maanden een koud en kil voorstel om voegen te vervangen en schilderwerk aan te brengen. Het is veranderd van een prachtig plan naar onderhoud dat primair noodzakelijk is. We realiseren ons dat we het budget zinvol moeten aanwenden en een beslissing moeten nemen, maar het had zoveel meer kunnen zijn." Ook verwijt hij het college dat er niet eerder actie is ondernemen. "We hebben volop geld gehad om aan het Diekhuus te besteden. Dat hebben we niet gedaan en nu zadelen we de nieuwe raad er mee op."
De Rover (Christen Unie) spreekt van een kater. "Dit is pas de eerste stap, maar het had ook de laatste stap kunnen zijn. Het gaat over kiezen en u heeft niet voor het Diekhuus gekozen. Er is hier geen geld voor, maar wel voor de centralisatie van het gemeentehuis. Leve de cultuurbarbaar, ons geld gaat eerst naar de ambtenaar", rijmde hij met harde woorden.

Muren sauzen
Toch heeft de raad hoop voor de toekomst en wordt uitgesproken dat daarin een vernieuwd centrum in beeld moet blijven en de werkgroep Diekhuus betrokken wordt bij de plannen. Joost van Welsenis (Vooruitstrevend Dorpsbelang '78) heeft hiervoor zelfs een concreet idee: "Als er 30.000 euro staat voor het sauzen van de wanden en je kan zover komen dat je dat de groep laat doen, dan zou dat heel wat kunnen opleveren," oppert hij.

Naast dit onderhoud van 800.000 euro ligt er ook een bedrag van 42.000 euro op tafel dat projectontwikkelaar Van Es namens Estate Invest van de gemeente vraagt voor gemaakte kosten na eenzijdige opzegging van de intentieovereenkomst.