Nu op de radio: Koffie met...

Gemeente start proefproject Stimuleren Burgerkracht

logo_goeree-overflakkeeDe gemeente krijgt per 1 januari 2015 een groot aantal taken op het gebied van jeugd, zorg en werkgelegenheid overgedragen vanuit het Rijk. Het is een uitdaging om op een andere manier ondersteuning te bieden aan de inwoners die dit echt nodig hebben, terwijl de extra taken niet gepaard gaan met extra budget. De gemeente wil meer gebruikmaken van de kracht die in de samenleving aanwezig is, namelijk burgerkracht en start daarom als proefproject de Pilot Stimuleren Burgerkracht.

Bij burgerkracht zetten inwoners zich gezamenlijk in om een bijdrage te leveren aan hun samenleving. Dit kan voor een individu zijn, maar ook voor een groep of alle inwoners van een kern. De gemeente wil samen met de inwoners actief investeren in de leefbaarheid en vitaliteit van de kernen, zodat het prettig wonen en leven is op Goeree-Overflakkee.

Pilot Stimuleren Burgerkracht
Samen met betrokken partijen die actief zijn op het gebied van wonen, welzijn en zorg is de gemeente in Melissant, Ooltgensplaat en Den Bommel een pilot gestart om burgerkracht te stimuleren. Binnenkort start de pilot Burgerkracht ook in een aantal andere kernen op het eiland.

Kernteam
In iedere kern op Goeree-Overflakkee komt een kernteam. Het kernteam bestaat uit inwoners die zich willen inzetten voor hun kern, bijvoorbeeld leden van de dorpsraad, vereniging en stichtingen. Zij worden bijgestaan door professionals op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Samen zorgen zij er voor dat inwoners, die daar behoefte aan hebben, de juiste ondersteuning krijgen. Daarnaast bekijken zij per kern hoe de leefbaarheid en vitaliteit kan worden verbeterd en wat daar voor nodig is. In 2014 worden zeven kernen benaderd om deel te nemen aan de pilot. In 2015 wordt het project ook in de andere kernen uitgevoerd.

Bewonersbijeenkomsten
In een aantal kernen wordt een bewonersbijeenkomst georganiseerd door het kernteam. Het doel van deze bijeenkomsten is om inwoners te informeren over de veranderingen in de samenleving en gezamenlijk na te denken over de leefbaarheid en vitaliteit in de eigen kern. Welke problemen moeten er aangepakt worden en welke kansen zijn er om het aantrekkelijker te maken in uw eigen kern? Bent u enthousiast en wilt u zich inzetten voor uw kern? Kom dan langs op één van de bewonersavonden. De reeds geplande data zijn:

  • Dinsdag 3 juni 2014 vanaf 19:00 uur in 't Centrum, Ooltgensplaat.
  • Zaterdag 7 juni 2014 vanaf 13:00 uur in de Melishof, Melissant.
  • In het najaar van 2014 wordt een bijeenkomst gehouden in Den Bommel.

Meer informatie
Aan het eind van het jaar worden de pilot Stimuleren Burgerkracht geëvalueerd en wordt bekeken welke aspecten worden overgenomen. Voor meer informatie over de veranderingen in het Sociaal Domein gaat u naar http://www.goeree-overflakkee.nl/inwoner/sociaal-domein_41843. U kunt zich hier ook abonneren op de nieuwsbrief.