Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gemeentelijke herindeling een kans voor Jeugdzorg

Gemeentelijke herindeling kan bijdragen aan een effectieve en laagdrempelige Jeugdzorg. Dat stelt het Zuid-Hollandse VVD-Statenlid Eric Jarmohamed. Hij ziet een belangrijk verband tussen de twee actuele thema's. Het kabinet wil dat Jeugdzorg in 2015 helemaal is overgeheveld van de provincies naar de gemeenten. De Zuid-Hollandse VVD steunt die keuze, omdat gemeenten beter weten wat er met hun jeugd aan de hand is dan de provincies.

De huidige systematiek is niet efficiënt, waardoor kinderen te snel een stempel krijgen opgedrukt. Bovendien worden ze vaak te laat geholpen als er wel echt iets aan de hand is.

Herindelingen
Sommige kleine gemeenten denken de maatschappelijke en financiële verantwoordelijkheid voor Jeugdzorg echter niet aan te kunnen. Jarmohamed heeft daarvoor een oplossing:

"Die gemeenten moeten eens nadenken over herindelingen. Vaak werken ze al intensief samen met omliggende gemeenten. Als je fuseert, kun je uitvoeringsorganen en instellingen centraal regelen. Dat is effectiever en goedkoper."

Prijskaartje
De VVD wijst er namelijk op dat er een heel stevig prijskaartje aan Jeugdzorg hangt.

Jarmohamed: "Het gaat dit jaar in Zuid-Holland alleen al om 124 miljoen euro. Een betrouwbare overheid moet dat geld zo zorgvuldig mogelijk inzetten. Het mooie is dat we financieel solide beleid nu kunnen koppelen aan onze ambitie om Jeugdzorg effectiever te maken. Die kans mag je niet laten liggen."