Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gemeenten in strijd tegen eikenprocessierups

De gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee starten deze week (28-2011) met het ophangen van feromoonvallen voor de eikenprocessievlinder. Deze biologische vallen bevatten een lokstof die de mannetjesvlinders naar de val lokken waardoor zij niet meer kunnen paren. Hierdoor wordt voorkomen dat de populatie van de eikenprocessierups zich verder uitbreid.

De vallen worden opgehangen in bomen waar de eikenprocessierupsen de afgelopen maanden zijn gesignaleerd.

Naast het voorkomen van een verdere uitbreiding van de populatie van de eikenprocessierups, kan door het vangen van de mannetjesvlinders een indicatie worden gemaakt van de te verwachten populatie eikenprocessievlinders in de omgeving. Verse, niet uitgevlogen vlinders in de val betekent namelijk nestvorming in de omgeving van de gevangen vlinders. Daarnaast kan door het vangen van de vlinders de resultaten van de bestrijding worden gemeten en biedt het inzicht in de verspreiding van de vlinder in de omgeving.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder (nachtvlinder) die haar eieren in de toppen van eikenbomen legt. Zodra de eikenbomen uitlopen komen de eitjes uit. De rupsen doorlopen zes vervellingstadia. Tot aan het derde larvestadium is er nog niets aan de hand. Hierna komen de brandharen te voorschijn die gezondheidsrisico's vormen voor mens en dier.

Gezondheidsklachten
Contact met de brandharen en nesten van processierupsen kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kan het beste contact worden opgenomen met de huisarts.