Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gemeenteraad geeft akkoord op uitwerking plan Dorpstienden

Op donderdag 27 januari 2011 heeft de gemeenteraad van Goedereede akkoord gegeven op de verdere uitwerking van het schetsontwerp voor de Dorpstienden te Ouddorp. Het plan omvat naast een winkel voor de nieuwe vestiging van Albert Heijn met een parkeergarage, ook zes starterwoningen en negen seniorenwoningen boven de winkel.

Op 11 januari is het plan Dorpstienden besproken in de commissie Grondgebiedzaken en is een positief advies afgegeven. Dit advies is samen met het plan voorgelegd aan de gemeenteraad die heeft ingestemd met de verdere uitwerking. Dit maakt de weg vrij voor een intentieovereenkomst tussen Gemeente Goedereede en Blijvend Goed.

Informatieavond voor bewoners
Op 6 januari 2011 is het plan Dorpstienden gepresenteerd aan bewoners en ondernemers. "De opkomst was overweldigend en de sfeer zeer positief", zegt wethouder Tollenaar van de Gemeente Goedereede. Hij benadrukt het belang van de informatieavond. "Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om al in een vroeg stadium de bewoners en ondernemers van Ouddorp te betrekken bij de nieuwbouwplannen voor Dorpstienden. Ik zie duidelijk de grote meerwaarde van dit plan. De versterking van het centrum is nodig om inwoner en toerist een compleet aanbod te blijven bieden."

Supermarkt kan verder groeien
In het plan krijgt de nieuwe Albert Heijn winkel ruim 1215 m² winkeloppervlak, een parkeergarage met 52 gratis parkeerplaatsen en een inpandige laad- en losruimte. "De huidige winkelruimte is veel te klein en het assortiment te beperkt", vertelt Martin de Berg, franchiseondernemer van de Albert Heijn in Ouddorp. "Ook is er te weinig parkeergelegenheid en bij het laden en lossen willen wij de geluidsoverlast verminderen en de veiligheid vergroten. De nieuwe Albert Heijn krijgt zowel een ingang aan de Dorpstienden als vanaf de binnenring van Ouddorp."

Streekeigen architectuur
Jan Robijn, directeur/eigenaar van Z-wonen, is de ontwerper van het plan voor de Dorpstienden. Hij is blij met de positieve reacties op zijn ontwerp. "Het gevelplan oogt als woningen met een dorps en kleinschalig karakter in het ritme van de bestaande bebouwing. De bouwstijl is geïnspireerd op de streekeigen architectuur. Door die kenmerkende details ontstaat een mooie collage met gevoel voor harmonie en historie. De architectuur van het nieuwbouwplan Dorpstienden sluit aan op de binnenring van Ouddorp."

Blijvend Goed
Het kwaliteitsverbeterplan Dorpstienden is een initiatief van Blijvend Goed. Eerder realiseerde Blijvend Goed aan de Dorpstienden in Ouddorp de HEMA in combinatie met drie appartementen. "Het plan Dorpstienden bestaat uit drie fasen", aldus Marco Hobbensiefken van Blijvend Goed. "De eerste fase is de nieuwe winkel voor de Albert Heijn, met zes starters- en negen seniorenwoningen, een parkeergarage, een veilige en geluidsarme laad- en losruimte en een betere aanrijroute. De tweede en derde fase moeten worden uitgewerkt, maar realiseren een verdergaande kwaliteitsverbetering van de Dorpstienden met de mogelijkheid van extra parkeervoorzieningen ten zuiden van het centrum. Het uitgangspunt is evenwichtige woningbouw en winkelruimten en de kwalitatief hoogwaardige herinrichting van het bestaande parkeerterrein."