Nu op de radio: Archipel Love Songs

Gemeenteraad stelt nieuwe rioolheffing vast

De gemeenteraad van Middelharnis heeft op donderdagavond 3 december 2009 de nieuwe rioolheffing vastgesteld. Deze nieuwe heffing wordt met ingang van 2010 ingevoerd. Aanleiding hiervoor is onder andere de nieuwe Waterwet. Als gevolg van deze wet heeft de gemeente ook een zorgplicht gekregen voor hemelwater en grondwater. Ge-meenten zijn verplicht om vanaf 2010 de nieuwe rioolheffing te heffen.

De nieuwe rioolheffing heeft gevolgen voor mensen met een koophuis en voor mensen met een huurhuis. Vanaf 2010 betalen beiden namelijk een gebruiksheffing die is gebaseerd op het waterverbruik. Vóór 2010 hoefde alleen voor gebruik betaald te worden bij een waterverbruik vanaf 500 m³, vanaf 2010 geldt het principe de 'vervuiler betaalt'. Als het waterverbruik toeneemt, dan wordt de heffing hoger. Mensen met een eigen woning betalen daarnaast elk jaar voor het aangesloten zijn op de riolering deze kosten vallen in 2010 lager uit dan in 2009. 

Andere klassenindeling
In de begrotingskrant 2010 is al een vooruitblik gegeven op de nieuwe rioolheffing. Anders dan in deze begrotingskrant genoemd, gaf de gemeenteraad uiteindelijk de voorkeur aan een andere klassenindeling. De gemeenteraad vindt dat er, met de nu vastgestelde klassenindeling, een meer evenwichtige verdeling voor met name de gezinshuishoudens (inclusief huurders) ontstaat. Uitgangspunt voor de nieuwe berekening is dat de totale opbrengst (alle klassen bij elkaar) hetzelfde blijft. Kijk voor de nieuwe bedragen op www.middelharnis.nl.