Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gemeenteraad steunt statiegeldmotie van ChristenUnie

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 maart 2012 diende Ron de Rover, raadslid van de ChristenUnie in Middelharnis, een motie in om het kabinet op te roepen de statiegeldregeling niet af te schaffen, maar juist uit te breiden. Deze werd breed gesteund.

Kosten
Per jaar worden in ons land 3,1 miljard (!) grote en kleine plastic flessen en blikjes geproduceerd. Met name de kleine plastic flesjes en blikjes worden in bermen en langs wegen teruggevonden. Het is buitengewoon hinderlijk en slecht voor het milieu. Veel inwoners ergeren zich aan zwerfvuil. Er is zelfs sprake van een relatie tussen verloedering en onveiligheidsgevoelens in wijken en buurten, zoals uit onderzoek van het SCP gebleken is (actieplan kabinet Balkenende IV tegen overlast en verloedering, 2009). De gemeente draait voor de kosten op, die gemaakt worden voor het opruimen van zwerfvuil. Deze kosten worden vervolgens weer verrekend in de afvalstoffenheffing die burgers moeten betalen.

Lobby
In de motie stelde de ChristenUnie dan ook voor om het statiegeldsysteem uit te breiden, teneinde stijging van lasten voor de burger te voorkomen. De bestaande emballageapparatuur is geschikt om ook kleine flesjes en blikjes te verwerken. Vanuit de frisdrankindustrie is een sterke lobby gaande om het statiegeld af te schaffen. Zij zijn de belangrijkste tegenstanders van de statiegeldregeling. Indien gemeenten hun stem laten horen richting het kabinet wordt ook het belang van de burger gehoord.

Met het aannemen van de motie geeft de gemeenteraad een krachtig signaal aan Den Haag dat het afschaffen van de statiegeldregeling misschien wel goed is voor de frisdrankindustrie, maar de burgers niet ten goede komt.