Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Geslaagde eilandelijke Veteranendag

Foto

Op zaterdag 14 juni 2014 kwamen de veteranen van Goeree-Overflakkee weer bijeen om ervaringen te delen en verhalen op te halen. Het comité Veteranendag Goeree-Overflakkee, ondersteund door de gemeente, organiseerde voor de zesde maal de Veteranendag. Op 28 juni 2014 vindt de Nederlandse Veteranendag in Den Haag plaats. De eilandelijke Veteranendag is een aanvullende bijeenkomst voor de veteranen van Goeree-Overflakkee.

Sinds dit jaar maakt ook de herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea onderdeel uit van de eilandelijke Veteranendag.

Eilandelijke Veteranendag
Zaterdagmiddag 14 juni kwamen ongeveer 80 veteranen met hun partners bijeen in het gemeentehuis in Middelharnis om ervaringen te delen en verhalen op te halen. De oude veteranen leverden hun bijdrage aan de Tweede Wereldoorlog en oorlogen in Indië, Nieuw-Guinea en Korea. De generatie van jonge veteranen heeft inzet geleverd bij internationale vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan.

Opening
Teun van Kempen sprak namens de veteranen een welkomstwoord. Vervolgens werd de Taptoe geblazen en was er één minuut stilte ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en overleden veteranen. Aansluitend werd het Wilhelmus gespeeld.

Drie sprekers
Vervolgens hield burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee een toespraak. Hierin sprak zij haar respect en waardering uit voor de bijdrage van de veteranen aan de internationale gemeenschap. Aansluitend gaf Frans Kok een presentatie over zijn verzameling veldpost; dit is post die naar militairen werd gestuurd in oorlogsgebieden. Na een korte pauze vertelde humanistisch raadsman Mart Vogels over zijn diverse missies als marinier.

Informeel samenzijn
De secretaris van de Veteranen Goeree-Overflakkee, Willem van Rij, sloot het formele gedeelte van de middag af, waarna iedereen kon genieten van een informeel samenzijn met een hapje en een drankje, gevolgd door een warm buffet. Uit de vele positieve reacties van de aanwezigen bleek dat deze geslaagde bijeenkomst duidelijk in een behoefte voorziet bij de veteranen van Goeree-Overflakkee.