Nu op de radio: Songs & Stories

Geslaagde kantelproeven nieuwe reddingboot Stellendam

Foto

Zaterdag 22 augustus 2009 onderging de in aanbouw zijnde nieuwe reddingboot voor KNRM station Stellendam in de haven van Hindeloopen de kantelproeven. Een gezelschap bestaande uit de bemanning van Stellendam met echtgenoten/partners, een deel van de Plaatselijke Commissie en een vijftal leden van de bemanning uit Hansweert, was in de vroege ochtend vertrokken vanaf het boothuis in Stellendam.

In Hansweert is dit jaar (2009) een nieuw reddingbootstation geopend en een vertegenwoordiging van dat station kon de kantelproef meemaken. Rond 10:00 uur werd het gezelschap verwelkomd in een zonovergoten Hindeloopen. In de haven, vlakbij de werf waar de boot gebouwd is, was alles al gereed gemaakt. Een grote kraan stond klaar om de boot om te trekken voor de kanteling. De havenkom was ontruimd. Alle pleziervaartuigen, die daar afgemeerd lagen, waren ergens anders heen gedirigeerd om te voorkomen dat er schade op zou treden door de golven, veroorzaakt door het kantelen. De eerste kanteling met het lege vaartuig begon ongeveer 11:00 uur. Dat verliep perfect en daarna was de beurt aan de bemanning en een deel van de familie Ruijgrok, de schenker van de boot. Er konden per keer 12 personen in de boot en er werd vier keer gekanteld zodat er in totaal 48 personen een ervaring rijker werden. Het geheel verliep perfect en na een uur was de hele operatie achter de rug.

Mede dankzij het mooie zonnige zomerweer is het een prachtige dag geworden. Na een goede lunch en een wandeling door het mooie oude Friese stadje kon de terugreis vanuit het hoge Noorden naar Stellendam weer beginnen. Even na 17:00 uur arriveerde de bus weer bij het boothuis te Stellendam.

Kijk voor exclusieve foto's van de kantelproef in het fotoboek van FlakkeeNieuws. Beschikbaar gesteld door de KNRM speciaal voor FlakkeeNieuws.