Nu op de radio: Archipel bij nacht

Geslaagde Truckrun Goeree-Overflakkee 2009

Foto

Een bekende reclame zegt tuut tuut, dat is snel. Tuut tuut was het zaterdag 20 juni 2009 wel, maar snel ging het niet. De derde zaterdag van de maand juni, reden de chauffeurs en transportbedrijven van Goeree- Overflakkee weer de jaarlijkse truckrun.

 Vroeg, heel vroeg waren de eerste trucks al op het industrieterrein Oostplaat in Middelharnis aangekomen. Voertuigen van verschillende bouwaard stelden zich op in colonne rondom het terrein van Hernesseroord. Er waren kraanwagens, trekkers, bakwagens, vuilniswagens, bussen en wat er zich maar aan voertuigen op de wegen voortbeweegt.

Na acht jaar afwezigheid van de trucks op het terrein van Hernesseroord waren de trucks weer op het terrein van Hernesseroord zelf opgesteld. Nadat al de bewoners een plaatsje in bus of truck hadden gevonden vertrok de karavaan door Middelharnis en Sommelsdijk. De bestemming was het parkeerterrein bij de Punt in Ouddorp voor de picknick. Maar voor dat de stoet daar aan kwam werden er eerst nog vele kilometers afgelegd over de wegen van Goeree-Overflakkee. Eerst naar Dirksland, waar veel inwoners naar de route waren gekomen waar de lange rij langs kwam en men de bewoners en chauffeurs enthousiast kon begroeten. Hierna waren de bewoners van Melissant aan de beurt om de stoet te mogen begroeten. Vervolgens werden Stellendam, Goedereede-Havenhoofd, Goedereede en Ouddorp aangedaan. Vanuit het Ouddorps centrum ging de rit naar de Brouwersdam waar het Grevelingenschap ieder jaar weer graag de parkeerterreinen beschikbaar stelt voor dit evenement.

De parkeerterreinen werden vol gezet met de trucks terwijl de bewoners, begeleiders en chauffeurs een plekje vonden op het grasveld ernaast. Tijdens de pauze was er gelegenheid de hongerige magen en dorstige kelen te laven. Dankzij de hulp van vele sponsors en bedrijven welke spullen ter beschikking stellen kon dit voor niet te veel geld. Rond 14:00 uur vertrok alles weer richting Middelharnis, maar natuurlijk niet voordat men de dorpen Ouddorp, Goedereede, Stellendam, Melissant, Dirksland, Herkingen en Nieuwe-Tonge weer op een oorverdovend claxonmuziekconcert had getrakteerd.

Een dergelijk grote stoet geeft ontegenzeggelijk wat overlast voor de overige verkeersdeelnemers, maar gelukkig namen de meeste mensen het laconiek op. Het is tenslotte voor een goed doel. Het is hartverwarmend om het geluk te zien welke de bewoners uit stralen voor, tijdens en na de rit. Als je dan dezelfde dag of een dag later wat bewoners spreekt welke mee geweest zijn en ze zeggen volgend jaar ga ik weer mee hoor en in die stem klinkt zo een blijdschap door, dan weet je dat al het werk, al de vrije tijd van de chauffeurs, alle goodwill van de transporteurs niet voor niets is geweest. Gelukkig is alles tijdens de rit goed gegaan, de trucks en de mensen waren voor deze dag voorzien van een extra verzekering waarvan gelukkig geen gebruik behoefde te worden gemaakt, ondanks de vele kilometsers welke er gereden zijn.

Om ongeveer 16:30 uur kwamen de eerste trucks met bewoners weer aan in Middelharnis. Voor de chauffeurs en begeleiders was er in het restaurant van Hernesseroord nog gelegenheid om even gezellig te kunnen napraten. De organisatie kan weer terug zien op een zeer geslaagde truckrun.

Voor meer foto's van de Truckrun 2009 kijkt u in het Fotoboek van FlakkeeNieuws.