Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Gewestelijke brandweerwedstrijden in Middelharnis

Foto behorende bij Gewestelijke brandweerwedstrijden in Middelharnis
Foto behorende bij Gewestelijke brandweerwedstrijden in Middelharnis
Foto behorende bij Gewestelijke brandweerwedstrijden in Middelharnis

Zaterdag 19 juni 2010 werden er op industrieterrein 'Oostplaat' te Middelharnis de Gewestelijke brandweerwedstrijden in de hoofdklasse gehouden. Aan deze wedstrijd deden zes brandweerploegen mee uit de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De organisatie lag in handen van de brandweer van Middelharnis.

De ploegen kwamen allen met hun eigen officier van Dienst en werden gealarmeerd voor een bedrijfsongeval met beknelling. De officier arriveerde als eerste op de plaats van het incident en werd direct overvallen door twee gewapende en gemaskerde mannen die hem zijn communicatiemiddelen en auto afhandig maakten.

Er bleek een achtervolging tussen criminelen te hebben plaatsgevonden, waarbij de twee voertuigen elkaar geramd hadden. De inzittende van de andere auto trachtte te vluchten met een hoeveelheid drugs. Dezen werd bij het arriveren van de politie direct ingerekend. Nadat de politie de auto van de brandweerofficier in de buurt had klemgereden, kon deze ongeschadigd terug worden bezorgd bij de officier.

Deze was inmiddels met zijn manschappen begonnen aan de hulpverlening van een man die bekneld lag onder een wals. Werknemers van het bedrijf waren inmiddels toegesneld. Zij waren echter vergeten de snijbrander waarmee zij aan het werk waren uit te zetten, waardoor er brand was ontstaan. Vervolgens moest de brandweer opschalen, zodat zij hulp kreeg van meerdere brandweervoertuigen. Bij het verhoren van de verdachten door de politie, bleek dat er nog een vierde verdachte op het terrein moest zijn.
Na speurwerk werd deze verdachten aangetroffen. Hij trachtte te vluchten, maar kwam ten val en werd gespiesd op een metalen constructie. Ook hier wilde het ambulancepersoneel met spoed inzet van de brandweer op hebben. Inmiddels werd het incident wederom opgeschaald, waardoor hoofdofficiers van brandweer, ambulance, politie en de burgemeester ter plaatse kwamen. De verdachte werd vervolgens losgesneden met een snijbrander en aan ambulance en politiepersoneel overgedragen. Bij zowel het auto-ongeluk met hoeveelheden drugs, als bij de gespiesde verdachte heeft de politie een PD (plaats delict) gemaakt om sporen veilig te kunnen stellen.

Tijdens de wedstrijd werd door een jury bekeken of de brandweerploegen veilig werkten, of de juiste prioriteiten werden gesteld, of de slachtoffers op verantwoorde wijze werden bevrijd en of men het incident meester kon worden.

Al met al een complexe en zeer uitgebreide wedstrijd voor zowel de deelnemende brandweerploeg, als de OvD (officier van dienst). Ook werden uit de wedstrijd veel leermomenten gehaald.

Onderstaand de uitslag:
1 Groep Werkhoven
2 Groep Graafstroom
3 Groep Dirksland
4 Groep Nieuw-Beijerland
5 Groep Woudenberg
6 Groep Landerd

Nieuwsfotograaf Wilko van Dam is een kijkje gaan nemen en maakte een fotoreportage, welke te zien is op www.digidamco.nl.