Nu op de radio: Archipel Actueel

Gloeivisjes uit de handel

Foto

Twee importeurs en een aantal (internet)handelaren zijn door de VROM-Inspectie gesommeerd de zogenaamde gloeivisjes (glofish) uit de handel te nemen. De Inspectie heeft de aquariumvisjes op verschillende verkooppunten ontdekt. De import, de verkoop en het bezit van deze genetisch gemodificeerde zebravis is in Europa niet toegestaan. Consumenten die de visjes hebben aangeschaft worden opgeroepen om deze terug te brengen naar de winkel.

Volgens de VROM-Inspectie vormen de visjes geen risico voor het milieu of de gezondheid. De gloeivis is een zebravisje (Brachydanio rerio) waaraan DNA van een kwal of van koraal is toegevoegd. Daardoor lichten de visjes in 'black light' oranjerood of groen op. Een DNA-analyse door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM) heeft bevestigd dat de aangetroffen vissen gloeivisjes zijn. Dieren die op deze wijze genetisch zijn aangepast, mogen in de EU alleen verkocht worden als ze zijn toegelaten op grond van Richtlijn 2001/18 voor de introductie van genetisch gemodificeerde organismen in het milieu. En die toelating is er niet.

Enkele honderden vissen zijn intussen aan consumenten doorverkocht. Gloeivissen die bij handelaren zijn aangetroffen, worden uit de handel gehaald. De vondst van de visjes en de genomen maatregelen worden op grond van de EU-wetgeving gemeld aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten.