Nu op de radio: Archipel bij nacht

Goedereede en Middelharnis krijgen rapportcijfers van inwoners

De gemeente Goedereede hield dit voorjaar opnieuw een enquête onder haar inwoners. 'Waar staat je gemeente' is een uitgebreid onderzoek waarmee de deelnemende gemeenten een rapportcijfer krijgen voor uiteenlopende beoordelingscriteria. Onlangs werd het definitieve rapport gepresenteerd: over het algemeen krijgt de gemeente nog hogere cijfers dan in 2006, de laatste keer dat Goedereede meedeed.

'Waar staat je gemeente' is een onafhankelijke enquête die jaarlijks onder begeleiding van een extern bureau wordt gehouden onder een representatieve hoeveelheid inwoners van tientallen gemeenten in Nederland. Dit voorjaar deden 28 gemeenten mee, waaronder de gemeente Goedereede. De resultaten van de enquête geven een duidelijk en onafhankelijk beeld over de mening van de inwoners over de verschillende rollen die zij hebben, de burgerrollen.

Goedereede scoort goed; de meeste uitslagen liggen ruim boven het gemiddelde, en zelfs hoger dan de uitslagen van de enquête die in 2006 werd gehouden. De gemeente leunt echter niet achterover: het rapport wordt daadwerkelijk benut om verbeteracties te benoemen.
Het definitieve rapport en meer informatie over 'waar staat je gemeente' is te vinden op de website van de gemeente; www.goedereede.nl.

De gemeente Middelharnis heeft het afgelopen voorjaar voor het eerst meegedaan aan het onafhankelijke onderzoek Waar staat je gemeente. Met deelname aan het onderzoek wilde de gemeente onder andere achterhalen hoe de inwoners van de gemeente Middelharnis over hun woonomgeving denken, wat zij vinden van het gemeentebestuur, de gemeentelijke regels en de dienstverlening.

De inwoners geven de gemeente Middelharnis maar liefst een 7,5 voor haar dienstverlening. De gemeente heeft in 2005 voor het laatst een onderzoek uitgevoerd naar de dienstverlening. Toen scoorde de gemeente een 6,5. Vanaf 2005 heeft de gemeente extra ingezet om haar dienstverlening te optimaliseren. Het streven dat in 2005 is uitgesproken om het rapportcijfer voor de dienstverlening te verhogen naar een 7,5 is nu gehaald.

De dienstverlening was echter maar 1 onderdeel van Waar staat je gemeente. Voor de overige onderdelen worden de resultaten van het onderzoek gebruikt als 0-meting. En tevens als vertrekpunt om ook op die onderdelen verbeteringen aan te brengen. Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op www.middelharnis.nl.