Nu op de radio: Weekendmix

Goeree-Overflakkee stemt in met actieplan jeugdwerkloosheid

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben ingestemd met het 'actieplan jeugdwerkloosheid 2009-2011' van de regio Rijnmond. Het doel van dit plan is de jongeren in de regio te behouden voor de eigen arbeidsmarkt en een betere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt te realiseren.

De rijksoverheid heeft voor de periode 2009-2011 extra middelen beschikbaar gesteld om de verwachte jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het rijk heeft daarbij bepaald dat op regionaal niveau actieplannen moeten worden opgesteld. De gemeente Rotterdam is door de rijksoverheid aangewezen als trekker van het project voor de regio Rijnmond.
 
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam is er op Goeree-Overflakkee nog geen duidelijke stijging van de werkloosheid waarneembaar. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er in Middelharnis en Goedereede zelfs sprake van een daling. De werkloosheid onder de jeugd tot 27 jaar is echter wel toegenomen.

Het actieplan bestaat uit vier onderdelen, namelijk het school-ex programma, het matchingsoffensief en het creëren van leerwerkbanen/stages en het bevorderen van kansen voor kwetsbare jongeren. De acties worden zowel regionaal als lokaal door de afdelingen Sociale Zaken van de gemeenten uitgevoerd. Daarbij wordt samengewerkt met diverse partners als het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de vereniging van de zeventien kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven COLO en de regionale opleidingcentra.

Het actieplan jeugdwerkloosheid loopt samen met de invoering van de Wet investeren in jongeren (wet WIJ) per 1 oktober 2009. Op grond van deze wet hebben jongeren tot 27 jaar recht op een zogenaamd 'werk-leeraanbod' van de gemeente. De gemeente is verplicht om alle werkloze jongeren te helpen met het vinden van een baan. Wanneer dit voor de jongere noodzakelijk blijkt, kan aan hen ook een inkomensvoorziening worden toegekend.

Voor meer informatie over het actieplan kunt u contact opnemen met een medewerker van de afdeling Sociale Zaken van één van de gemeenten.