Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Gratis identiteitskaart: Middelharnis wacht uitspraak af

Het gerechtshof in Den Bosch heeft op 7 oktober 2010 een uitspraak gedaan over het betalen van leges voor de aanschaf van een Nederlandse identiteitskaart. Het gerechtshof heeft daarbij besloten dat het individuele belang van de burger om een identiteitskaart aan te schaffen kleiner is dan het algemeen belang. Dit omdat de burger de Nederlandse identiteitskaart vooral gebruikt om zich te identificeren.

Het privé belang beperkt zich daardoor tot het reizen met de identiteitskaart binnen Europa. Tegen deze uitspraak van het gerechtshof is beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

Het staat gemeenten vrij in hoeverre zij in de thans ontstane situatie de burger op de hoogte stellen. Uit de landelijke discussie die hierover is ontstaan blijkt dat hierover door gemeenten verschillend wordt gedacht en gehandeld. Het college van burgemeester en wethouders van Middelharnis heeft besloten in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad de identeitskaarten niet gratis te verstrekken. Wanneer de Hoge Raad een uitspraak doet is nog niet bekend. Tot die tijd kunnen burgers bezwaar maken tegen het betalen van leges; een bezwaarschrift moet uiterlijk binnen zes weken na betaling bij de gemeente worden ingeleverd. De beslissing op een bezwaarschrift zal overigens worden aangehouden tot het moment waarop de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.