Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gratis identiteitskaart voor jongeren die 14 jaar worden afgeschaft

Met ingang van 1 januari 2010 wordt de regeling, waarmee jongeren die 14 jaar worden een gratis identiteitkaart kunnen aanvragen, afgeschaft. Na deze datum kan geen gratis identiteitskaart meer worden aangevraagd. Ben je dit jaar (2009) 14 jaar geworden en heb je nog geen gratis identiteitskaart aangevraagd? Dan kun je dit nog doen tot uiterlijk 31 december 2009.

Word je in de eerste acht weken van 2010 veertien jaar (dus je bent jarig op of vóór 25 februari 2010), dan val je nog net binnen de regeling. Je kunt dan uiterlijk tot en met  31 de-cember 2009 een gratis identiteitskaart aanvragen. Houd hierbij rekening met de gewijzigde openingstijden van het gemeentehuis in de periode van Kerst en Oud en Nieuw.

Voorwaarden
Er zijn twee voorwaarden voor het aanvragen van een gratis kaart:
1. Je moet in de gemeente van de aanvraag zijn ingeschreven als inwoner;
2. Je mag niet eerder een gratis Nederlandse identiteitskaart op grond van deze regeling hebben ontvangen.
Verder zijn de normale regels voor het aanvragen van identiteitskaarten van toepassing. Zie daarvoor de internetsite van je gemeente of informeer bij de klanten-balie.

Identificatieplicht
Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen van 14 jaar en ouder kunnen bewijzen wie hij of zij is: je moet je kunnen 'identificeren'. Het identificeren kan met een officieel bewijs zoals een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart of een rijbewijs. Veel jongeren kiezen in plaats van een paspoort voor een Nederlandse identiteitskaart. De kaart is kleiner dan een paspoort en past net als een bankpasje gewoon in je portemonnee.