Nu op de radio: Archipel bij nacht

Grote belangstelling voor opfriscursus verkeersveiligheid

Op donderdag 15 mei 2008 reikte wethouder Van der Valk van de gemeente Oostflakkee certificaten uit aan de 52 deelnemers van de BROEM-cursus. In twee sessies werden in de Grutterswei te Oude-Tonge de drie oudste deelnemers van de opfriscursus verkeersveiligheid, de heer Klapmuts van 95 jaar oud, mevrouw Braber-van Vliet van 78 jaar oud en de heer Pijl van 84 jaar oud, door de wethouder persoonlijk toegesproken. "Als men op uw leeftijd nog zo goed kan deelnemen aan het verkeer, dan is dit zeker een certificaat met een gouden randje", aldus de wethouder.

BROEM staat voor Breed overleg voor Ouderen en Mobiliteit. De BROEM-cursus is een landelijk bestaande cursus en is opgezet door de ANWB, de BOVAG en Veilig Verkeer Nederland. Op Goeree-Overflakkee wordt de opfriscursus georganiseerd door de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, de vier gemeenten (gezamenlijk in een projectgroep), de rijschoolhouders en een plaatselijke audicien en opticien. Een aantal keer per jaar wordt de cursus op het eiland georganiseerd en iedere keer in een andere gemeente. Dit keer vond de cursus plaats in de gemeente Oostflakkee.

BROEM-cursus
Het doel van de cursus is om ouderen bewust te maken van de wijze waarop zij als verkeersdeelnemer functioneren in de breedste zin van het woord. Via een aantal onderdelen krijgen de deelnemers te horen hoe het staat met hun rijvaardigheid, theoretische kennis, medische gesteldheid, ogen en oren en hun reactievermogen.

In deze zogenaamde BROEM-cursussen komen onderwerpen aan de orde als nieuwe verkeersregels en actuele verkeersonderwerpen zoals nieuwe verkeersborden, rotondes en nieuwe wegbelijning. Daarnaast maken de deelnemers samen met een speciaal opgeleide rijadviseur in hun eigen auto een rijvaardigheidsrit en krijgen bij de nabespreking persoonlijke adviezen

Een BROEM-cursus is geen examen en de uitslag van genoemde onderdelen hebben geen enkel gevolg voor het rijbewijs en rijbevoegdheid. De cursus is bedoeld als ondersteuning, zodat 50-plussers veilig en zelfverzekerd deel kunnen blijven nemen aan het verkeer.

Enquête
Alle deelnemers hebben na de BROEM-cursus in een enquête aan kunnen geven hoe zij over de cursus dachten. Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van de mensen aan de cursus heeft deelgenomen om de eigen kennis en vaardigheden te testen. Ook gaven zij aan van een deskundige te willen horen of zij nog veilig aan het verkeer konden deelnemen. Een groot deel van de deelnemers vond de rijvaardigheidsrit zeer nuttig tot nuttig. Allen gaven aan dat de adviezen van de rijadviseur erg zinvol waren. Op de vraag of de deelnemers in de toekomst nog eens willen meedoen aan een rijvaardigheidsrit, gaven de meesten aan dit om de drie jaar te willen doen.