Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Gymnastiekvereniging Sparta 60 jaar

Foto

Op 15 februari 1949 is gymnastiekvereniging Sparta opgericht door een stel vrienden, waaronder de heer Adriaan Oosters, volgens hem mede doordat er in die tijd niet veel te doen was voor de kinderen in Stellendam. Sparta is begonnen met oefenen in een kleuterschool en kort daarna mochten ze in een lokaal van de OBS, zelfs met een echte gymleraar dhr. Verbiest.

De jaren verliepen natuurlijk niet altijd vlekkeloos, het ledenaantal wisselde nogal sterk. In de jaren 50 was er een grote terugloop van het aantal leden vanwege dringende reparatie werkzaamheden aan de gymzaal, daar de watersnoodramp van 1953 veel schade had veroorzaakt. Veel toestellen waren onbruikbaar doordat ze verroest waren. Pas op 11 september 1957 begonnen de eerste lessen weer na de ramp.

Sparta is opgericht als gymnastiekvereniging maar vroeger werden er ook veel wandelmarsen en puzzelritten georganiseerd. In 1960 is Sparta toegetreden tot de gymnastiekbond het KNGV, tegenwoordig is dit de KNGU waar Sparta nog steeds lid van is. Een hoogtepunt in 1974 was de opening van de nieuwe gymzaal die in verhouding tot de oude locatie, een gymzaal in de OBS gemaakt van twee lokalen, een hele verbetering betekende. In die locatie, de gymzaal van 't Haegse Huus, zitten ze nu nog steeds. Nu 60 jaar later draait deze vereniging nog steeds met heel veel enthousiasme, wat betekent dat er ontzettend veel mensen heel veel werk verricht hebben om Sparta actief te houden. De vereniging is inmiddels uitgegroeid naar 14 groepen (een ledenaantal van 180) die, onder heel goede en fijne leiding, heel goed draaien.

Naast de reguliere gymuurtjes van kleuters en diverse groepen gym voor jongens en meisjes is er bij Sparta ook een gymles voor ouder en kind (een unieke les voor de peuters), de gymnastiek voor 50+, aerobics for kids en aerobics voor volwassenen. Ook heeft Sparta een hele goede groep selectieturnsters. Deze traint twee keer per week in de gymzaal en een keer per week in een turnhal elders. Door deze trainingen zijn er de afgelopen jaren unieke prestatie's geleverd op landelijk niveau.

Ter gelegenheid van dit 60 jarig bestaan wordt op zaterdag 14 februari 2009 een spetterende uitvoering gehouden, aanvang 14:00 uur in de gymzaal van 't Haegse Huus. Met daarop aansluitend een receptie vanaf ongeveer 16:00 uur ook in 't Haegse Huus. Alle leden en oud-leden zijn van harte welkom. De vereniging hoopt dat Sparta nog vele jaren met veel sportiviteit en plezier mag blijven bestaan. 

Op de foto: Maandag middaggym, meisjes 6/7 jaar o.l.v. juf Janneke