Nu op de radio: Archipel bij nacht

Handen-in-huis: een zorg minder!

Donderdag 10 november 2011 is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag worden in het hele land activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Klaar staan voor een ander lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom zijn mantelzorgers zo onmisbaar en moeten we zuinig op ze zijn.

Mantelzorg
Mantelzorg is onbetaalde zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door familieleden, vrienden, kennissen en buren. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen tegen tal van problemen aan. Een van die problemen is vervanging.

Zorg overnemen
Juist de mantelzorger moet er zo nu en dan eens even tussenuit voor een lang weekend of korte vakantie. De zorg kan dan overgenomen worden door een vrijwilliger van Stichting Handen-in-Huis. Zij nemen in die periode dag en nacht alle werkzaamheden van de mantelzorger over. De patiënt is in goede handen, blijft in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving en hoeft niet -tijdelijk- naar een verpleegtehuis. Neem bijvoorbeeld Liesbeth (68 jaar):

‘Mijn man is dement. Zelfs hier in huis kan hij het toilet niet meer vinden. Eten en drinken vergeet hij. En als ik hem niet help bij het aankleden, trekt hij zijn onderbroek over zijn broek aan. Ik wilde al jarenlang dolgraag eens weg met mijn dochter, maar ik kon m'n man onmogelijk alleen laten. Ik moest dan ook van blijdschap huilen toen Handen-in-Huis iemand voor me had geregeld. En ... ik heb met volle teugen genoten van het uitje met m'n dochter'.

Handen-in-Huis
Handen-in-Huis krijgt steeds meer verzoeken om tijdelijke vervanging van mantelzorgers. 'Door de toenemende vraag dreigen wij nu door onze vrijwilligers heen te raken', vertelt Jacqueline Beekes, manager van Handen-in-Huis. De stichting is dan ook dringend op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Vrijwilligers krijgen een reis-en dagvergoeding. Als je een opleiding in de zorg volgt, kun je ook nog studiepunten verdienen.

Ben jij 18 jaar of ouder, geef je om anderen en beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel? Kijk dan voor meer informatie op: www.handeninhuis.nl en/of www.benjijmijnheld.nl.

Bellen en/of mailen voor meer informatie kan natuurlijk ook:
T: (030) 659 09 70
E: info@handeninhuis.nl