Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Handen-in-Huis regelt tijdelijk vervangende mantelzorgers

Mantelzorger, voordat je het weet ben je het. En zonder dat je het in de gaten hebt, wordt de zorg intensiever. Je houdt steeds minder tijd over voor jezelf. Toch is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. "Daardoor houd je het langer vol", vertelt Jacqueline Beekes, manager van Handen-in-Huis. "Ga je er even tussenuit, dan kom je meestal helemaal opgeladen weer terug."

Vaak zijn er al jaren voorbij voordat een mantelzorger in de gaten heeft dat hij mantelzorg verleent. "Meestal wordt die zorg sluipenderwijs steeds meer. Op een gegeven moment kom je als mantelzorger niet meer aan jezelf toe. Maar wanneer je daar achterkomt, kan je al overbelast zijn", aldus Beekes. Overbelasting kan zowel lichamelijk als psychisch zijn en vaak is het beide. "Veel mantelzorgers geven 24-uurs zorg. Zij zijn er voortdurend mee bezig, kunnen niet even een stapje terug doen en aan zichzelf denken. Als je daarbij ook nog eens een gezin hebt of werkt, zorgt dat voor een enorme belasting."

Netwerk bouwen
Mantelzorg is zwaar, dat is duidelijk. Vooral de mantelzorg voor een partner of kind ervaren mantelzorgers als zeer intensief. Op tijd ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Tenslotte is het de mantelzorger zelf die precies weet welke zorg de zorgvrager nodig heeft en wat hij het prettigste vindt. Degene die de zorg ontvangt, is daaraan gewend. "Natuurlijk, zelf kan de mantelzorger dat het beste, maar dat betekent niet dat een ander het niet kan." Een manier om het langer vol te houden is bouwen aan een goed netwerk van mensen die kunnen inspringen als het nodig is en die een seintje geven als je te veel hooi op je vork neemt. "Het is goed als je vrienden, buren of familieleden hebt die zeggen: ga jij nou eens een dagje weg. Want wanneer je de zorg met een goed en veilig gevoel kunt overdragen, is de kans dat je het daardoor langer volhoudt groter."

Inschakelen vrijwilliger
Handen-in-Huis regelt door het hele land vrijwilligers voor mantelzorgers die er langer dan een dag tussenuit willen. Dit heeft allerlei goede effecten. "De hulpvrager kan langer thuisblijven omdat de mantelzorger het langer volhoudt. Daarnaast hoeft hij de periode dat een vrijwilliger zorg verleent niet opgenomen te worden in een logeeropvang. Dat heeft het positieve gevolg dat alles wat geregeld is bij de hulpvrager gewoon doorgaat. En dat geeft rust. De verzorgde blijft gewoon thuis en alles wat hij gewend is blijft hetzelfde. Het leven gaat door op dezelfde manier, alleen wordt de zorg nu door een ander ingevuld. En dat is voor de mantelzorger ook wel eens prettig."

Kosten
Aan vervangende mantelzorg door Handen-in-Huis hoeven nagenoeg geen kosten verbonden te zijn. De meeste zorgverzekeraars kennen in hun aanvullende verzekeringen een vergoeding hiervoor. Kijk voor informatie op de website of neem contact op met Handen-in-Huis.

Contact
Bent u geïnteresseerd in vervangende zorg, minimaal 2 nachten, 3 dagen dan kunt u bellen naar Handen-in-Huis, tel. (030) 659 09 70. Voor meer informatie kijk op www.handeninhuis.nl.