Nu op de radio: Archipel Love Songs

Herdenking watersnoodramp Oostflakkee druk bezocht

Foto

Veel aandacht was er voor de sobere herdenking van de gemeente Oostflakkee op de begraafplaats voor slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 in Oude-Tonge. Op deze koude ochtend van 1 februari 2012 waren ruim 150 mensen aanwezig bij de plechtigheid, waaronder zo'n zeventig kinderen van de openbare, christelijke en rooms-katholieke basisschool in Oude-Tonge.

Het college van burgemeester en wethouders organiseert jaarlijks een herdenking op de begraafplaats aan de Heerendijk in Oude-Tonge. Hier liggen ruim 300 slachtoffers begraven die de rampnacht niet hebben overleefd. Ook staat er het standbeeld van de vrouw met haar baby die angstig richting het komende water kijkt.

Jong en oud
Nog ieder jaar is er belangstelling voor de herdenking, een belangstelling die lijkt toe te nemen naarmate de jaren vorderen. Zowel nabestaanden en hun kinderen als de basisschooljeugd van Oude-Tonge luisterden naar de nieuwe burgemeester Van der Meer die in zijn toespraak diverse aspecten van ‘de ramp' naar voren bracht en de beelden die bij velen in het geheugen gegrift staan. Ook bij de burgemeester; ten tijde van de ramp woonde hij in 's-Gravenzande (het Westland).

Waarnemend burgemeester Van der Meer
Deze ochtend heeft de nieuwe burgemeester Huub van der Meer in aanwezigheid van het college officieel de ambtsketting om gekregen. Het bijwonen van de herdenkingsbijeenkomst was gelijk de eerste taak in zijn nieuwe functie.