Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Het nieuwe opstappen begint nu!

Foto

De provincie Zuid-Holland plaatst vanaf eind maart 2010 in 40 Zuid-Hollandse gemeenten 400 nieuwe, moderne bushaltes en zo'n 1600 digitale informatieborden met daarop de actuele vertrektijden van de bus. De reiziger kan zo veilig en droog op de bus wachten en in één oogopslag zien hoe laat de bus vertrekt.

De provincie Zuid-Holland introduceerde deze kwaliteitsimpuls in het Openbaar Vervoer onder het motto 'Het nieuwe opstappen' op 25 maart 2010 met een feestelijke kick-off in Gorinchem. Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer & Vervoer van de provincie Zuid-Holland verrichtte samen met wethouder Van Santen van Verkeer & Vervoer in Gorinchem de starthandeling.

Digitale informatieborden
De digitale informatieborden maken onderdeel uit van het Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (ook bekend als DRIS). Voor het DRIS-project zijn er 2 soorten displays ontwikkeld: knooppunt- en haltepaaldisplays. De 120 knooppuntendisplays zijn bestemd voor drukkere haltes waar meerdere bussen vertrekken en laten dan ook de tijden van meerdere bussen tegelijk zien. Voor ongeveer 1500 bushaltes worden de huidige informatieborden vervangen door digitale haltepaaldisplays. De vertrouwde reisinformatie: de zogenaamde vertrekstaten met de dienstregeling, is hier nog steeds op te vinden, met daarbij nu ook de actuele reisinformatie. De haltepaaldisplays werken op zonne-energie en dat maakt het tegelijkertijd een duurzame oplossing. 

Nieuw haltemeubilair
De provincie gaat nieuw haltemeubilair plaatsen. De huidige bushokjes en fietsoverkappingen worden vervangen door een nieuw type dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Het is gebruiksvriendelijker, onderhoudsvriendelijker en oogt modern en transparant. De komende jaren worden er zo'n driehonderd bushokjes vervangen door het nieuwe type. Dit gebeurt tegelijk met het geplande groot onderhoud aan de provinciale wegen. Daarnaast is er nog een groot aantal haltes waar op dit moment geen bushokje staat en waar we die de komende jaren zoveel mogelijk gaan neerzetten.

Het Nieuwe Opstappen
De genoemde aanpassingen betekenen een grote kwaliteitsverbetering voor de reiziger in het Openbaar Vervoer. Daarom presenteert de provincie het als ‘Het nieuwe opstappen'. De reiziger kan binnenkort overal in Zuid-Holland droog en schoon op de bus wachten en in één oogopslag zien wanneer de volgende bus vertrekt. De provincie heeft hiermee ook gekozen voor duurzaamheid, want de informatieborden werken op zonne-energie. Daarnaast worden huidige bushokjes vervangen door nieuwe, moderne exemplaren met led-verlichting.

Meer informatie over het nieuwe opstappen vindt u op www.zuid-holland.nl.