Nu op de radio: Koffie met...

Het Platteland gaat naar de Tweede Kamer

Foto

Op 12 november 2011 vindt voor de vierde maal het nationale PlattelandsParlement plaats. Voorgaande jaren kwamen Tweede Kamerleden naar het landelijke Lunteren, ditmaal komen plattelandsbewoners naar Den Haag. Het feit dat de Tweede Kamer het parlementsgebouw ter beschikking stelt als locatie geeft aan dat het PlattelandsParlement serieus wordt genomen als directe link tussen platteland en politiek. Het eilandelijke cultureel ontbijt zal op zaterdag 5 november 2011 in het teken staan van het PlattelandsParlement.

Meerijden?
Belangstellenden moeten zichzelf aanmelden bij de organisatie van het PlattelandsParlement. Belangstellenden voor carpooling kunnen zich opgeven bij het Diekhuus tot en met 31 oktober (0187)482400 of podium@hetdiekhuus.nl. Dan kan bekeken worden wat de slimste manier van reizen (en parkeren) is.

Drie thema's staan dit jaar centraal: Krimp, Burgerparticipatie en Lokale duurzame energie. Niet nieuw, wel onveranderd actueel. De discussie over lokale duurzame energie bijvoorbeeld heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht genomen. Mede ingegeven door de noodzaak tot bezuinigingen zet het huidige kabinet sterk in op burgerparticipatie. We willen dit jaar nóg meer concrete resultaten zien, ook door maatregelen van de landelijke overheid.

Adviescommissies
Hoe zorgen we dat we de aanwezige politici op 12 november ook echt iets meegeven? Rond ieder hoofdthema is een werkgroep in het leven geroepen van prominente (oud-) bestuurders en experts. Deze commissies inventariseren de belangrijkste vragen die rond het thema spelen. Aan de hand van interviews met experts werken zij deze vragen uit in degelijke conceptadviezen. Uitdrukkelijk niet alleen gericht aan de Tweede Kamer, maar ook aan andere spelers op het platteland; als input voor discussie op de dag zelf, maar ook als aanzet om een breder proces in gang te zetten.

Lokale Duurzame Energie
Bij het opwekken van lokale energie is de techniek meestal niet het probleem. Maar hoe organiseer je het samen met bewoners, hoe geef je het juridisch vorm en hoe zorg je dat het financieel haalbaar is? Moet het systeem van aan de ene kant subsidies verstrekken en aan de andere kant belasting heffen niet eens op de schop?
Samen je eigen energie opwekken versterkt bovendien de saamhorigheid in dorpen en wijken. In een tijd waarin de overheid sterk inzet op eigen initiatief en zelfredzaamheid zou ze meer oog mogen hebben voor deze 'extra energie' die lokale energieprojecten opleveren.

Burgerparticipatie
Burgerparticipatie staat hoog op de agenda van het huidige kabinet, maar hoe moet het speelveld worden ingericht? Welke kaders en richtlijnen zijn nodig? Niet ieder dorp is een eenheid. Binnen een gemeente met weinig beleid op burgerparticipatie kan één actief dorp veel binnenhalen, terwijl andere dorpen daardoor de boot missen. En wat als bijvoorbeeld een groot provinciaal project, zoals de aanleg van een snelweg, het gemeentelijk beleid doorkruist?

Krimp
Veel plattelandsgebieden hebben of krijgen te maken met krimp. Hoe waarborgen we de kwaliteit en bereikbaarheid van voorzieningen? En moeten we inzetten op behoud van wat er is, of zijn er ook andere manieren en nieuwe vormen? Welke mogelijkheden zijn er voor waardeontwikkeling in het landelijke gebied? En hoe zorgen we dat partijen als dorpen en maatschappelijke organisaties medeverantwoordelijkheid nemen bij krimpopgaves?

Thema's en onderwerpen
Behalve aan de debatten rond de drie hoofdthema's kunt u deelnemen aan discussies over onder meer steun voor vrijwilligers, jongeren betrekken bij dorpsontwikkeling, de rol van woningcorporaties op het platteland, natuurbeheer en participatie en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Net als in eerdere edities kunt u 'speeddaten' met politici en een informatiemarkt bezoeken.


Cultureel Ontbijt 5 november
Het Goeree-Overflakkeese Cultureel Ontbijt zal op zaterdag 5 november in het teken staan van het PlattelandsParlement en Cultuur. Naast de thema's van het parlement zal ingegaan worden op de cultuur van "stad en platteland". Contactpersoon: Jan Trompper.

Website PlattelandsParlement
Het PlattelandsParlement heeft een nieuwe website. Op www.plattelandsparlement.nl vindt u alle actuele informatie. U kunt zich al aanmelden via het digitale aanmeldformulier op de website. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de Nieuwsbrief. Heeft u vragen over het PlattelandsParlement? Mail dan op info@plattelandsparlement.nl.

Het PlattelandsParlement wordt georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen in samenwerking met het Netwerk Platteland en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.