Nu op de radio: Ons Eiland,Altijd Dichtbij

Hoogst aantal ongevallen met kitesurfers sinds 2011

logo reddingsbrigadeIn de derde week van augustus 2013 hebben de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Nederland 59 kitesurfers gered. Het aantal ongevallen waarbij kitesurfers betrokken was, is het hoogst aantal tot nu toe sinds de start van hulpverleningsregistratie (2011) aan deze groep watersporters.

In totaal werd er in de bewuste week 498 keer hulp verleend. De Reddingsbrigade verleende 364 keer eerste hulp, herenigde 29 kinderen weer met hun ouders en redde 48 personen uit een levensbedreigende situatie. 32 baders en zwemmers en 73 opvarenden, waarvan 59 kitesurfers kregen hulp van de reddingsbrigade.

In Ouddorp rukte de Reddingsbrigade zo'n 44 keer uit voor hulp aan kitesurfers. De meeste kitesurfers hadden, soms door gebrek aan ervaring, materiaalpech waardoor enkelen zelfs in een levensgevaarlijke situatie terecht kwamen. De Reddingsbrigade waarschuwt voor onervarenheid en vraagt kitesurfers vooral goed voorbereid, met aandacht voor omstandigheden en materiaal het water op te gaan.

De Reddingsbrigade adviseert badgasten en watersporters goed op de strandborden die bij de strandopgang staan te kijken en te letten op de vlaggen bij de reddingsbrigadepost waarmee waarschuwingen worden gegeven. Pas ook extra op wanneer een waarschuwing voor gevaarlijke stroming of een mui wordt gegeven. Informatie over lokale risico's, speciale zones voor watersport en kennis van de lokale situatie helpen ongelukken voorkomen. Omstandigheden zoals wind, weer en bodem, kunnen per locatie verschillen.