Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Horeca Training: Eerste Hulp bij drugs in het uitgaanscircuit

De gemeente Goedereede organiseerde samen met Koninklijke Horeca Nederland een horecatraining voor personeel van de lokale horeca in Goedereede. Aanleiding voor deze training waren incidenten met uitgaanspubliek die overmatig alcohol of drugs gebruikten en daarna onwel of ziek werden. Preventiewerker Marjolijn van Ruiten Bouman GGZ verzorgde de goedbezochte training.

Eerste hulp bij drank en drugsincidenten in het uitgaansleven was voor iedereen een interessant onderwerp. De training startte met het ophalen van de middelenkennis, het wegnemen van fabels en het vertellen van feiten. Enkele voorbeelden van fabels: "Is alcohol een opwekkend middel?" en "Van koffie drinken, iets eten of frisse lucht wordt je weer nuchter". De feiten zijn: "Alcohol is een verdovend middel, maar mensen raken ontremd waardoor het opwekkend lijkt" en "De enige manier om nuchter te worden is door af te wachten." De lever moet de alcohol namelijk afbreken en dat heeft tijd nodig, namelijk ongeveer 1,5 uur per glas".

Het tweede gedeelte van de presentatie ging over hoe de horecaondernemers kunnen bijdragen aan het voorkomen en verminderen van incidenten. Een te hoge omgevingstemperatuur is bijvoorbeeld een risico voor oververhitting en uitdroging.

Met name de alcoholincidenten zoals coma zuipen of agressie waren bekend onder de horecaondernemers. Het is namelijk zo dat ruim 80% van de agressiegevallen in het uitgaansleven veroorzaakt wordt door alleen het gebruik van alcohol. Een combinatie die veel voorkomt in het uitgaansleven is alcohol en cocaïne. Het effect is dat mensen door blijven drinken zonder het gevoel te hebben dronken te zijn met risico's als agressie en alcoholvergiftiging.

Er werd ook een filmpje getoond over praktijksituaties waar horecaondernemers mogelijk mee te maken krijgen. Het is belangrijk om te weten hoe te handelen in dit soort situaties. Bij een alcoholvergiftiging is het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand zo snel mogelijk medische zorg krijgt, om te voorkomen dat iemand in coma raakt en/of stikt in zijn of haar braaksel. Hopelijk krijgen de horecaondernemingen niet veel te maken met dit soort incidenten, maar nu zijn ze er wel op voorbereid. De deelnemers waren positief over de training. Ze vonden het leerzaam en interessant.

Het horecabeleid van de gemeente Goedereede betreft ook een samenwerkingsverband met discotheek de Kreek in Ouddorp. Sinds enige tijd hebben de partners van dit convenant (de politie, de gemeente, Bouman GGZ en discotheek de Kreek) een convenant afgesloten met het doel de overlast te beperken, het leefklimaat te bevorderen en een alcoholmatigingsbeleid te voeren. Regelmatig is er overleg over de stand van zaken met de buurtbewoners en de partners van dit convenant.