Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Huis burgemeester gemeente Goedereede krijgt energielabel

Naar aanleiding van de campagne ‘Energielabel, energiebesparing en duurzame energie' werd begin juni 2008 ook het huis van burgemeester Van de Velde-de Wilde van de gemeente Goedereede onderworpen aan een inspectie. Het scheelde niet veel of het huis van de familie Van de Velde had het energielabel D gekregen. De score was nét te laag waardoor het een ‘E' werd. Adviseur en inspecteur energieprestatie Arie Prins van Tempus overhandigde het E-label én een uitgebreid rapport aan de burgemeester.

Bij verkoop van een woning is sinds 1 januari 2008 een energielabel verplicht. Net zoals al bij auto's en witgoed het geval is, krijgen woningen bij verkoop ook het label mee met de rode, gele en groene pijlen. Een koper weet daarmee direct of een woning al dan niet energiezuinig is. De gemeenten op Goeree-Overflakkee stimuleren een verantwoord gebruik van energie. Ze startten daarom een campagne voor het Energielabel, energiebesparing en duurzame energie. Het Intergemeentelijk Samenwerkingverband Goeree-Overflakkee (ISGO) stelde een externe adviseur aan die de gemeenten begeleidt bij het traject.

Met het Energielabel van haar woning wilde burgemeester Van de Velde-de Wilde graag een voorbeeld stellen. Op haar verzoek voerde de heer Prins van Tempus een grondig onderzoek uit naar de energieprestatie van het huis van de familie Van de Velde. Na het beoordelen van de bouwtekening van het huis en het verzamelen van gegevens ging hij aan de slag. Met een speciaal computerprogramma produceerde hij een gedetailleerd rapport waarin onder andere een lijst met aanbevelingen staat.

De burgemeester is duidelijk onder de indruk van het uitgebreide rapport: "Ik kan zelfs lezen hoe lang het duurt voordat we de aanbevolen investeringen terugverdienen." Het huis van de familie Van de Velde is gebouwd in 1970. Door de leeftijd van het huis zijn er hier en daar nog wel verbeteringen mogelijk, zoals spouwmuurisolatie en speciaal HR++ glas. Prins benadrukte wel dat het onlangs vernieuwde en geïsoleerde dak en de nieuwe HR-ketel goed scoorden. "En daardoor scheelde het niet veel of de woning zou een D-label hebben gekregen", aldus Prins.

De familie Van de Velde zal niet direct alle aanbevelingen doorvoeren. "We wachten voorlopig de zogenaamde ‘natuurlijke momenten' af. Wanneer er bijvoorbeeld een ruit kapot gaat, volgen we de aanbevelingen van het rapport op en nemen we HR++ glas", aldus de burgemeester.