Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Huisvesting buitenlandse werknemers

Om buitenlandse werknemers op een veilige en verantwoorde manier te huisvesten, hebben de gemeenten Oostflakkee en Middelharnis beleidsregels opgesteld om heldere kaders vast te stellen en te handhaven waar nodig. Naar aanleiding van diverse klachten en zorgen over de (brand)veiligheid vanuit de omgeving, heeft het gemeentebestuur de huisvesting van buitenlandse werknemers verder onderzocht.

Het gaat met name om de huisvesting van meerdere personen in één woonhuis dan "gebruikelijk" is. Om dit in goede banen te leiden hebben de gemeente Oostflakkee en Middelharnis beleidsregels opgesteld.

Voor het onderbrengen van buitenlandse werknemers moet door de desbetreffende huiseigenaar of verhuurder een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De regels geven richtlijnen voor het verbinden van voorwaarden voor het afgeven van een dergelijke vergunning. De aard van de voorwaarden verschillen per locatie waarin de huisvesting plaatsvindt. Daar waar wordt afgeweken van de verleende vergunning of waar de huisvesting leidt tot enige vorm van overlast treden burgemeester en wethouders op grond van hun bevoegdheid handhavend op. De gemeenten willen hiermee onder andere de veiligheid in de leefomgeving verbeteren; leefbaarheid is namelijk één van de speerpunten van beiden gemeenten.

De huisvesting van buitenlandse werknemers is primair de verantwoordelijkheid voor de bedrijven waar deze werknemers werkzaam zijn. Om ervoor te zorgen dat de huisvesting op een veilige en nette manier wordt geregeld en om misstanden, onveilige situaties en overlast te voorkomen worden bij de aanvraag van de vergunning randvoorwaarden gehanteerd. Deze randvoorwaarden zijn verwoord in de beleidsregels.

De in de beide gemeenten bekende landbouworganisaties, agrarische bedrijven en uitzendorganisaties worden op de hoogte gesteld van de beleidsregels omtrent het huisvesten van buitenlandse werknemers.