Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Huisvesting verblijfsgerechtigden op schema in Oostflakkee

Op 9 september 2011 hebben Gedeputeerde Staten in een brief aan de gemeente Oostflakkee hun waardering uitgesproken voor de door de gemeente en de woningbouwverenigingen geleverde inspanningen bij de huisvesting van verblijfsgerechtigden in de gemeente Oostflakkee.

Door deze inspanningen hebben de gemeente en de woningbouwverenigingen het voor elkaar gekregen om de eerdere achterstand van huisvesting in te lopen en de taakstelling voor het tweede halfjaar van 2011 te realiseren.

Iedere gemeente in Nederland is, op grond van de Huisvestingswet, verplicht om zorg te dragen voor de voorziening in de huisvesting van verblijfsgerechtigden. Het aantal personen dat een gemeente vervolgens moet huisvesten is afhankelijk van de taakstelling die door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is opgelegd. Mocht een gemeente haar verplichting niet nakomen, dan zijn Gedeputeerde Staten volgens dezelfde Huisvestingswet verplicht om in plaats van de gemeente te treden en de taakstelling alsnog te realiseren. In dat geval zorgen Gedeputeerde Staten voor de huisvesting van verblijfsgerechtigden in de gemeente. De gemaakte kosten worden dan doorberekend aan de gemeente.

Op 5 juli 2011 hadden Gedeputeerde Staten het voorgenomen besluit genomen voor Oostflakkee in de plaats te treden, omdat naar het oordeel van Gedeputeerde Staten een achterstand in de huisvesting van verblijfsgerechtigden was ontstaan. Per 1 juli 2011 was de achterstand van huisvesting voor de gemeente zes personen. De door het COA opgelegde taakstelling voor het tweede halfjaar van 2011 bedraagt vier personen. Het totaal aantal personen dat de gemeente  op 31 december 2011 volgens de taakstelling nog moet huisvesten is tien personen.

Na veelvuldig overleg met de woningbouwverenigingen over het wegwerken van de achterstand en een intensieve en vruchtbare samenwerking voor het plaatsen van verblijfsgerechtigden, is het gelukt om voor 5 september 2011 in ieder geval drie personen definitief te hebben voorzien van een woning. Daarnaast heeft het COA de gemeente een groot gezin bestaande uit twaalf personen toegewezen. Dit gezin heeft inmiddels een huurcontract ondertekend. Met het huisvesten van deze mensen heeft de gemeente haar taakstelling voor heel 2011 gehaald en zelfs ingehaald.