Nu op de radio: Archipel Love Songs

Hulp gezocht voor opknappen beugsloep MD10

Foto
De organisatie belooft er een leuke dag van te maken

In aanloop naar de Menheerse Havendag 2014 op 6 en 7 juni 2014, zijn de samenwerkende stichtingen Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis en Behoud Beugsloep MD10 op zoek naar mensen, bedrijven en instellingen die willen helpen om komende zaterdag 24 mei schoon schip te maken aan boord van de laatst overgebleven beugsloep, de MD10 Johanna Hendrika. De organisatie belooft er een leuke dag van te maken.

Assepoester
De blauwe romp van dit unieke schip ligt al jaren afgemeerd in de buitenhaven van Middelharnis. Liefhebbers herkennen haar mooie geklonken lijnen en stoere rechte steven, maar toeschouwers die minder met klassieke schepen hebben, zien een kale blauwe romp met veel roest en rommel aan dek. Op 6 en 7 juni mag Assepoester echter naar het bal, de Johanna Hendrika krijgt als podiumschip een prominente rol tijdens de vernieuwde Menheerse Havendag.

Naar binnen jagen
De MD10 Johanna Hendrika wordt op vrijdagmiddag 6 juni onder nationale belangstelling op de authentieke manier naar de binnenhaven gevaren. Net als in de (motorloze) hoogtijdagen van de Menheerse visserij gebeurt dat met jaaglijnen en liefst zoveel mogelijk vrijwillige jagers (M/V). Na de passage door de sluis trekken zij de Johanna Hendrika met lijnen naar de werf, over de de nog altijd aanwezige jaagpaden aan de west- en oostzijde van het kanaal. De beugsloep wordt gevolgd door een vloot historische schepen en jachten. Voorop vaart de authentieke zeillogger Iris met aan boord een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en wethouders, die de Commissaris van de Koning de heer Smit, die dag ontvangt op Goeree-Overflakkee in het kader van het Integraal Ruimtelijke Programma. Eenmaal afgemeerd tegenover 't Vingerling is de MD10 op zaterdag 7 juni voorzien van een transparant podium, het muzikale middelpunt van de Menheerse Havendag.

Eerst schoon schip
Voor het zover is moet de Johanna Hendrika echter na al die jaren rust-roest weer wakker gekust worden, zoals weer een ander sprookjesfiguur. De stichtingen achter de MD10 en de Menheerse Werf gaan komende zaterdag een begin maken met de transformatie door stevig schoon schip te maken aan boord van de beugsloep. Een stalen buisframe en andere resten van een overkapping moeten worden verwijderd, de romp moet aan de binnenzijde worden schoongespoten en leeggepompt, het gras moet van het dek worden geschoffeld etc. Naast enthousiaste handige (en onhandige) helpers, staan op het wensenlijstje voor de schoonmaakdag: een kleine kraan, een vuilcontainer, hogedrukspuiten, pompen, vuilzakken, haakse slijpers, schoffels, etc. Alle hulp is welkom, in materialen en/of in handjes.

Club van Jagers MD10 Johanna Hendrika
Voor bedrijven en mensen die de restauratie ook duurzaam financieel willen ondersteunen is er zelfs een club van Jagers Johanna Hendrika, waarvan men voor een eenmalige bijdrage van € 500,- lid kan worden. De schoonmaakactie op zaterdag 24 mei is de eerste activiteit van de Club van Jagers van de MD10 Johanna Hendrika. De club organiseert jaarlijks vanuit Stellendam een zeiltocht met een logger voor de leden, waarbij symbolisch 'met de beug' op zee wordt gevist. Daarnaast worden de leden regelmatig uitgenodigd voor bijeenkomsten, lezingen en andere activiteiten op en rond de Menheerse Werf. De Club van Jagers MD10 gaat in de toekomst ook fungeren als vriendenstichting voor de Stichting Behoud Beugsloep MD10.

Kom aan boord
Iedereen die op enige manier wil bijdragen aan de schoonmaakactie op 24 mei, het binnen jagen van de MD10 op vrijdag 6 juni of lid wil worden van de Club van Jagers, wordt van harte uitgenodigd zich te melden bij de Menheerse Werf via Coerd de Heer, coerd@opkoers.nl of 010-4602640.