Nu op de radio: Archipel bij nacht

Hulp op het water

logoknrmVrijdag 24 april 2009 werd de bemanning van de reddingboot Prinses Margriet van KNRM station Stellendam buiten, om 14:53 uur door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een kitesurfer in problemen in de omgeving van de Hinder op de Noordzee.

Ter plaatse gekomen was de surfer al aan wal maar zijn surfuitrusting lag nog in het water. Na even zoeken werd dit gevonden en aan boord genomen. Net toen alles aan boord was hoorde de bemanning dat er bij de Noordpier van Hoek van Holland ook een surfer in de problemen was. Er was een zeil gevonden maar verder was er niemand bij. Na overleg met het Kustwacht Centrum werd besloten om door te varen omdat de reddingboot toch in de buurt was. In de omgeving aangekomen was er ook een boot van de havendienst en het douanevaartuig de Zeearend met een rubberboot ter plaatse. Omdat er een zoekactie werd gestart, werd gevraagd of de reddingboot van Hoek van Holland, de Jeanine Parqui, ook ter plaatse kon komen om de Prinses Margriet af te lossen omdat die buiten haar gebied was. Nadat de reddingboot van Hoek van Holland was aangekomen ging de reddingboot van Stellendam weer terug naar station. 

Zaterdag 25 april 2009 om 15:30 uur was de bemanning van de reddingboot Neeltje Struijs, van KNRM station Stellendam binnen, bezig met een oefentocht op het Haringvliet. De bemanning hoorde dat er een jacht aan de grond zat bij de ingang van het Spui. Dit werd gemeld door een ander jacht, maar kon er zelf niet bij komen. Er werd ter plaatse gegaan en in de omgeving van de boei BN 15 werd bij het kajuitjacht Windwalker, van 7 meter lengte met twee personen aan boord, een sleepverbinding gemaakt. Het jacht werd vlot getrokken en had geen schade opgelopen. Na gegevens te hebben opgenomen kon de Windwalker haar weg op eigen kracht vervolgen.

Zondag 26 april 2009 om 11:25 uur werd de schipper van de Griend van KNRM station Ouddorp binnen, door de Kustwachtpost Ouddorp gebeld met de mededeling dat er tussen de Springersdiephaven en Port Marina een motorboot dreef met een black out. Na overleg met het Kustwacht Centrum, werd de bemanning door de Regionale Alarm Centrale gealarmeerd. Met de Griend werd ter plaatse gegaan. Het bleek te gaan om een Sea Ray van 7,5 meter lengte met vier personen aan boord. Deze had een motorstoring. De motorkruiser werd langszij de reddingboot genomen en naar Port Marina gebracht. Daar werd het schip in zijn box afgemeerd.