Nu op de radio: Archipel Actueel

Illegale vispraktijken op Goeree-Overflakkee

Foto

In het weekend van zaterdag 19 op zondag 20 oktober 2013 vonden diverse milieuovertredingen plaats op Goeree-Overflakkee. Bij de controles werd onder andere samengewerkt met medewerkers van de Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Op zaterdag 19 oktober meldde een getuige rond 13:00 uur dat hij tijdens het wandelen over de Herkingse Zeedijk, een man in het verboden Natura 2000 gebied had zien lopen, met daarbij een zak op zijn rug. Agenten die ter plaats kwamen zagen inderdaad een man langs de waterkant lopen en spraken hem direct aan. Ze kwamen er vervolgens achter dat hij schelpen aan het verzamelen was. Naast de zak op zijn rug, stond er nog één langs de waterlijn en lagen al vijf volle zakken in zijn auto. De man vertelde dat hij de schelpen gebruikte voor muurdecoratie. In totaal raapte de man ongeveer 240 liter schelpen, dat is zo'n paar honderd kilo.

De locatie waar de man de schelpen (voornamelijk lege kokkels en mesheften) had geraapt, is een uniek broedgebied voor diverse vogels. Zij broeden op deze natuurlijk schelpenbanken. Dit zijn unieke broedplaatsen in Nederland en zelfs in de Delta. Omdat een deel van de vogelsoorten op de rode lijst staat en ernstig bedreigd worden, is de Grevelingen dan ook aangewezen als Vogel-Habitatrichtlijngebied in het kader van Natura 2000. In samenwerking met een Groen Inspecteur van de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid is een onderzoek opgestart. De man ontving een proces-verbaal.

Snoekbaarsstroperij
Zaterdagavond stelden agenten, samen met een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van Sportvisserij Zuidwest Nederland, een onderzoek in naar een melding van snoekbaarsstroperij bij de sluis van Stad aan 't Haringvliet. Twee weken geleden bekeurde de politie daar al twee mannen in een grijze auto, voor diverse overtredingen van de Visserijwetgeving. Diezelfde auto stond zaterdagavond weer bij de sluis. Toen de mannen omstreeks 23:45 uur hadden ingeladen en wilden wegrijden, zetten de agenten de auto aan de kant en lieten de mannen hun auto uitladen. Toen bleek dat ze vijf snoekbaarzen in hun bezit hadden, kregen zij een bekeuring van € 130,- voor het niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden.

Illegale palingfuiken
Twee Boa's van de Sportvisserij Zuidwest Nederland haalden zondagmorgen, na overleg met de politie, op twee locaties op Goeree-Overflakkee ongeveer 40 meter aan illegale palingfuiken uit het water. De fuiken zijn in beslag genomen. Er wordt onderzocht of de fuiken van diefstal afkomstig zijn. Vanaf 1 september tot 1 december geldt een gesloten tijd voor paling. Er mag dan niet op paling gevist worden en er mogen dan ook geen paling fuiken in het water staan. Een particulier mag in het geheel niet op paling vissen.