Nu op de radio: De late avond

Inhoudelijke discussies tijdens bijeenkomsten Toekomstvisie

Op maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 december 2008 vonden er in Stad aan 't Haringvliet, Nieuwe-Tonge en Sommelsdijk bijeenkomsten plaats die in het teken stonden van de toekomst van gemeente Middelharnis.

Inwoners van de gemeente Middelharnis werden uitgedaagd om met elkaar in discussie te gaan over belangrijke dilemma's die uit de concept toekomstvisie naar voren zijn gekomen. De opkomst was goed.

Burgemeester Hommes opende de drie bijeenkomsten. Na een korte uitleg over de interactieve wijze waarop de concept toekomstvisie tot stand is gekomen, bedankte zij alle aanwezigen voor hun komst. Zij meldde dat zij trots was op alle betrokkenen en de conceptvisie die nu voorligt. Hans Frankenmolen van IME lichtte daarna de opzet van de avonden toe.

Met elkaar in gesprek
Aanwezigen gingen in groepjes van 5 a 6 personen met elkaar in gesprek onder leiding van een raadslid. De raadsleden traden op als tafelvoorzitters en gespreksleiders, en gaven na elke gespreksronde een korte samenvatting van de opmerkingen aan hun tafel. Het was niet de bedoeling dat men 't aan een tafel met elkaar eens zou worden, en dit gebeurde dan ook niet. De discussies waren bedoeld om helder te krijgen hoe over bepaalde dilemma's werd gedacht. Enkele dilemma's waarover gesproken werd, waren:

  • Stimuleren watersport- en recreatie versus behoud natuur en milieu.
  • Stimuleren toerisme en recreatie, bed & breakfast versus kerkelijke waarden, rust op zondag.
  • Kleinschalige nieuwbouw en veel nieuwkomers ongewenst kan omstreden zijn.
  • Rijbaanverdubbeling kan leiden tot toename sluipverkeer maasvlakte - Antwerpen.

Verrassend
Alhoewel men het niet met elkaar eens hoefde te worden, werd wel verassend duidelijk dat sommige dilemma's door de aanwezigen helemaal niet als dilemma's werden gezien. Op elke avond kwam terug dat het stimuleren van ontwikkelingen niet lijnrecht tegenover het behouden van de eigen identiteit, de rust op zondag of de verstoring van natuur en milieu hoeft te staan.

Vervolg
De input van de avonden wordt naast de concepttoekomstvisie gelegd. De komende periode bespreken de raadsleden de concepttoekomstvisie en de uitkomsten van de avonden in hun fracties, waarna de gemeenteraad zich begin 2009 over de uitkomsten van het proces uitspreekt. De toekomstvisie wordt hoogstwaarschijnlijk begin februari 2009 door de gemeenteraad vastgesteld.

Meer informatie
Meer informatie over de toekomstvisie staat op www.middelharnis.nl.