Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Inwoners Goedereede willen geen gedwongen herindeling

In een brief aan minister Donner van Binnenlandse Zaken stelt de Gemeente Goedereede voor dat de enquête, waarin 90% van de inwoners in Goedereede tegen gedwongen herindeling is, vrij representatief is voor de rest van het eiland. Deskundigen delen de mening van de gemeente en bevestigen dat inwoners zelden voordelen in gedwongen herindeling zien of ervaren.

Volgens deze deskundigen hebben inwoners weinig tot niets aan een gedwongen herindeling. Het levert geen besparingen op maar is veelal duurder voor burgers en bedrijven. Uit onderzoek blijkt ook dat de democratie flink achteruit gaat waarbij de gemeenteraad juist macht verliest ten opzichte van het ambtelijk apparaat. Anders gezegd: de stem van de burger gaat veel minder mee tellen. Dit zal op Goeree-Overflakkee een impact hebben op de inbreng van burgers bij andere belangrijke issues zoals windmolens, de zondagsrust, ontpoldering, megastallen, een vliegveld, de visserij en het kierbesluit.
"Wij hebben veel inwoners in de gemeentes Dirksland, Oostflakkee en Middelharnis gesproken tijdens de zienswijzen ronde. Ze hebben allemaal aangegeven tegen de gedwongen herindeling te zijn," zegt Hans Klijn van de Stichting Herindeling NEE!. Veel inwoners van deze gemeentes waren blijkbaar boos dat hun eigen gemeente te weinig communiceert en eigenlijk niets aan hen heeft gevraagd rondom de herindelingskwestie.

Stichting Herindeling NEE! heeft meerdere keren bij Dirksland, Oostflakkee en Middelharnis aangedrongen om een enquête of referendum te houden onder de bevolking, echter de gemeentes hebben pertinent geweigerd om zoiets te doen. In een gezamenlijke brief gaven ze aan dat deze kwestie te ingewikkeld was voor de burger en dat de gemeenteraad in staat was om te beslissen. "Deze kwestie is helemaal niet ingewikkeld. Leg aan een inwoner uit dat herindeling € 53 miljoen gaat kosten en dat hij meer dan € 2.700 per huishouden moet betalen en dat dit niets voor hem gaat opleveren: dit is niet ingewikkeld," zegt Klijn.
De gemeente Goedereede vond deze kwestie blijkbaar ook niet te ingewikkeld. De gemeente Goedereede heeft veel informatie verspreid en een enquête onder alle kiesgerechtigden gehouden. Volgens de gemeente hebben burgers het recht om hun stem te laten horen over zulke belangrijke onderwerpen. Dit wordt bevestigd door meerdere gemeentes in Nederland zoals Waddinxveen, waar tijdens de provinciale verkiezingen op 2 maart 2011 een referendum onder de bevolking wordt gehouden.

Gedwongen herindeling staat ook hoog op de agenda voor de komende provinciale verkiezingen. Inwoners van Goeree-Overflakkee, die teleurgesteld zijn in de houding van hun eigen gemeenteraad, kunnen kiezen voor een partij zoals de SP, Platform Lokale Partijen (PLP), PVV of 50Plus. Via Twitter liet Geurt Visser, nummer 19 op de lijst van de PLP, weten "Wij zijn absoluut tegen gedwongen herindeling op GO. Bij raadsmeerderheid vóór, altijd referendum onder de inwoners! Weg terug is er niet!" SP-Lijsttrekker Harre van der Nat is ook een grote tegenstander van gedwongen herindeling. Tot eind mei 2011 haalt de SP handtekeningen op voor een petitie waarin ze de Tweede Kamer oproept een volksraadpleging bij herindelingen verplicht te stellen. De SP wil dat herindelingen alleen nog plaatsvinden als de bevolking daar in meerderheid voor is. Stichting Herindeling NEE! raadt inwoners aan om tenminste de petitie van de SP in te vullen op www.zuidholland.sp.nl of via de onlangs verspreidde folder. Dit staat natuurlijk los van het feit of iemand wel of niet voor de SP op 2 maart stemt.

Lijsttrekker van de PVV Vicky Maeijer legt het nog scherper uit, " Inwoners van Zuid-Holland moeten dan ook meer te zeggen krijgen. Meer democratie, dus een gekozen Commissaris van de Koningin en referenda bij Gemeentelijke herindelingen."

Uiteindelijk zullen Dirksland, Oostflakkee en Middelharnis een referendum moeten houden anders worden ze in overtreding verklaard volgens Artikel 5 van het Europese Handvest inzake lokale autonomie. Daarin staat dat gemeentes niet zomaar de grenzen kunnen veranderen zonder de bevolking eerst te raadplegen.