Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Jaarmarkt Herkingen geslaagd ondanks regen

Foto behorende bij Jaarmarkt Herkingen geslaagd ondanks regen
Foto behorende bij Jaarmarkt Herkingen geslaagd ondanks regen
Foto behorende bij Jaarmarkt Herkingen geslaagd ondanks regen

Het weer werkte bij vlagen niet echt mee, maar toch was het op zaterdag 14 juli 2012 weer een geslaagde editie van de Jaarmarkt in Herkingen. De bezoekers konden terecht bij tientallen kramen met sieraden, kleding, speelgoed en vooral veel etenswaren. Van cupcakes, gerookte paling en ijs tot hamburgers en patat, de inwendige mens hoefde op de braderie niets tekort te komen.

Stroomstoring
Naast de zorgen om het weer kreeg de organisatie op de vooravond ook nog met een stroomstoring te maken. Bij het in de grond slaan van een paal van een van de partytenten werd een stroomkabel geraakt waardoor de naaste omgeving urenlang zonder stroom zat. Uiteindelijk zorgde een monteur van Stedin ervoor dat de elektriciteit rond half drie 's nachts weer was hersteld.

Voor de bezoekers was hier niets meer van te merken en tussen de plensbuien door was het dan ook prima toeven op het evenement. Vooral 's middags stroomde de markt aardig vol en was het voor velen een gezellig weerzien met oude bekenden. Sommige kramen waren zelfs al uitverkocht voor het officiële einde om vijf uur, zoals een plaatselijk taartenbedrijf dat door alle brownies en cupcakes heen was.

En mocht de regen weer met bakken naar beneden komen, dan kon er altijd nog worden geschuild in de partytenten bij de patat-, hamburger- en drankverkoop of in de grote schuur waar verschillende rommelkramen stonden. Hier was het dan ook een drukte van belang en werd er flink gesleept met gekochte boeken, vazen, schilderijen, glazen en allerlei andere snuisterijen, al dan niet voor eigen gebruik of om er een eventueel fortuin bij Tussen Kunst&Kitsch mee op te doen.

Ons Boerengoed
In deze schuur was ook plaats gemaakt voor Ons Boerengoed, een in Zeeuwse klederdracht uitgedost gezelschap dat het publiek vermaakte met volksdansen, zang en onder de naam 'T Waskot liet zien hoe vroeger de was werd gedaan. Wie van een ander genre muziek hield, kon aan het eind van de dag terecht bij een optreden van Andrea Hazes, een vrouwelijke look-a-like van de overleden volkszanger en bekend van onder meer Life&Cooking.

Het bijzondere van de Herkingse Jaarmarkt is de samenwerking tussen de verschillende verenigingen van het dorp. Elke deelnemende vereniging is verantwoordelijk voor een kraam, maar uiteindelijk wordt de totale opbrengst van de verenigingkramen evenredig verdeeld. Zo werken de Speeltuin- en Oranjevereniging samen bij de hamburgertent, is de vrijwillige brandweer elk jaar weer succesvol met haringverkoop en vliegen de kruukplaetjes van de gymnastiekvereniging de kraam uit. Het zorgt voor een goede sfeer op het dorp en voor een gezellige verbondenheid tussen de vele vrijwilligers, wat het niet alleen maakt tot een jaarlijks festijn voor inwoners maar ook zeker de moeite waard voor bezoekers van buiten Herkingen.